Tíz hónapra eltiltották az olasz válogatott futballistát, aki saját meccseikre is fogadott

sport
2023 október 26., 11:38

A Newcastle középpályását, Sandro Tonalit 10 hónapra eltiltották az olasz szerencsejáték-szabályok megsértése miatt – közölte az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke. Gabriele Gravina a Guardian cikke szerint azt is bejelentette, hogy az ettől a szezontól a Newscastle-ban játszó 23 éves olasz középpályás a megállapodás részeként egy nyolc hónapos rehabilitációs programon is átesik.

Tonali ügynöke elmondta: ügyfele szerencsejáték-függő, és teljes mértékben együttműködött az olasz nyomozással. A játékos, aki szerdán még pályán volt a Newcastle-Dortmund BL-meccsen, elismerte, hogy fogadásokat kötött mérkőzésekre. Ezek között olyanok is voltak, amelyeken az AC Milan színeiben ő is pályára lépett. Tonali ugyanis az előző három szezonban a milánói csapat játékosa volt, júliusban igazolt onnan a Newcastle-hez csaknem 60 millió euróért (a sors pikantériája, hogy a két csapat egy BL-csoportba került).

A Guardian cikke szerint az olasz szövetség ügyésze és Tonali megállapodásra jutottak, amit Gravina elnök már jóvá is hagyott. A tíz hónapos eltiltás és a nyolc hónapos rehabilitáció mellett Tonali vállalta, hogy legalább tizenhat nyilvános eseményen fog részt venni.

Olaszországban a hivatásos labdarúgóknak tilos fogadniuk a FIFA, az UEFA és a FIGC által szervezett mérkőzésekre. Ha ezt megteszik, hároméves eltiltással is büntethetők, de a büntetés a bűnösség beismerésével csökkenthető.

Tonalinak a klubja teljes támogatást ígért, a Newcastle menedzsere, Eddie Howe múlt pénteken azt mondta: „Megvédjük őt, és megpróbáljuk megadni neki azt a szeretetet és támogatást, amire szüksége van, hogy megoldást találjon a problémáira. Úgy látjuk, hogy hosszú évekig a csapatunk tagja lesz. Hosszú távon elkötelezettek vagyunk mellette”.

A Juventus középpályását, Nicolò Fagiolit a múlt héten hét hónapra eltiltották a FIGC-vel kötött egyezség részeként, miután megsértette a mérkőzéseken történő fogadásokkal kapcsolatos szabályokat. Az eltiltása 12 hónapra szólt, de ebből öt hónapot felfüggesztettek, emellett 12 500 eurós pénzbüntetést is kapott. Ő szintén beleegyezett egy, a szerencsejáték-problémáit kezelni hivatott rehabilitációs programba is.