Az Oltalomnak felajánlott 1 százalékos adót végül megkapták Iványiék

belföld
2023 október 27., 15:57

A NAV végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta az adófizetők nekünk felajánlott 1 százalékát, több mint 71 millió forintot - írja közleményében Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke. Szeptember végén derült ki, hogy a felhalmozott tartozásai miatt a NAV lecsapott az Oltalom Karitatív Egyesület részére felajánlott civil szja-egyszázalékokra.

Iványi köszönetet mondott „a sok civil felajánlásért, és a NAV-nak is azért, mert belátták: ezt a pénzt nekünk és nem nekik szánták. Ez a nagy összeg sajnos csak a töredékét fedezi a fizetési kötelezettségeinknek, de mégis fontos jele a jogszerűség és a józan ész győzelmének az öncélú gonoszság felett”.

Megjegyzi ugyanakkor, hogy „a Belügyminisztérium országszerte 10-12 fős hivatali ellenőrcsoportokat küldött az intézményeinkbe, mondván, hogy mivel nem fizetünk, biztosan nem végezzük el a vállalt feladatainkat. Nagyon kedves ellenőrök érkeztek hozzánk, akik, ahogy minden eddigi esetben, úgy most sem találtak semmilyen elmaradást, hibát a szolgáltatásainkban. Sokan megrendülve, könnyek között tapasztalták meg, milyen kihívásokkal küzdünk, és mégis mindenki rendben teszi a dolgát. Köszönjük nekik, hogy hírét viszik a kollégáink nagyszerű munkájának. Örülnénk, ha a döntéshozók is személyes tapasztalatokat szereznének nálunk, reméljük, az ellenőrök jelentéseinek hatására érdemi tárgyalásokba kezdhetünk”.

Több mint tíz év tart a kisegyház és az Oltalom kormányzati ellehetetlenítése. Egy évvel a Fidesz hatalomra kerülése után az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től önkényesen megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Ezt 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház, a kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben állami feladatokat látnak el.

Miután a rezsiköltségek elszálltak és további kiadásaik is jelentősen megnőttek, a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire. Szeptemberben a NAV már 384 millió forintot vont el tőlük, a Testvérközösség hónapok óta nem tudja rendesen fizetni sem a dolgozóit, akiknek mára legalább a tíz százaléka felmondott.

Iványi sok mindenkinek köszönetet mondott a mostani közleményben. Így a Fővárosi Önkormányzatnak is, amelyik megszavazta, hogy átveszi az Oltalom Karitatív Egyesület szociális intézményeinek dolgozóit, november 1-től a helyzet rendeződéséig a fővárostól kapnak fizetést. A nagyvonalú döntés decembertől enyhíti majd a fizetési gondjaikat, „amely a dolgozóink 8 százalékát érinti, és visszamenőleg nem nyújt forrást a kifizetésekre”.

Hálásak a folyamatosan érkező civil támogatásokért, a szeptemberi kiáltványuk megjelenése óta több mint 210 millió forintot kaptak.

A közgyűlésük úgy döntött, hogy figyelembe véve két vidéki óvodjuk kéréseit és helyi lehetőségeit, a helyi önkormányzatnak adják át őket.