Közös EU-s nyilatkozat: Humanitárius szünetre van szükség Gázában

külföld
2023 október 27., 05:41

Az európai uniós tagállamok vezetői az EU-csúcs első napján, csütörtökön éjszaka elfogadott közös nyilatkozatukban „humanitárius célokat szolgáló szünetre” szólítottak fel az Izrael-Hamász háborúban, hogy a segélyszállítmányok mielőbb eljuthassanak a rászorulókhoz.

A tagállamok vezetői közös nyilatkozatban fejezték ki „legmélyebb aggodalmukat a Gázai övezetben egyre romló humanitárius helyzettel” kapcsolatban, és felszólították a feleket arra, hogy „minden szükséges intézkedéssel” - beleértve a humanitárius folyosók létrehozását és humanitárius szünetek tartását-, „biztonságos és akadálytalan” hozzáférést biztosítsanak a rászorulóknak.

photo_camera Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

„A segélynek akadálytalanul és gyorsan kell eljutnia Gázába” - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken. Bejelentette, hogy az Unió pénteken két humanitárius szállítmányt is küld a rafahi átkelő egyiptomi oldalára, valamint 40 millió eurós szerződést ír alá az ENSZ-el a segélyek megháromszorozásáról.

A közös nyilatkozat ötórás vitát követően, csütörtökön este tíz órakor született meg. Egy diplomata szerint az országok egy kisebb része az Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által hangoztatott „humanitárius tűzszünet” ötletével értett egyet. Többen viszont attól tartottak, hogy az ilyen határozott megfogalmazás alááshatja az Unió támogatását Izrael önvédelemhez való jogához.

A soros elnök, Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez azt mondta, országa miniszterelnökeként tűzszünetet szeretne, de megelégszik a humanitárius szünettel is.

Szombat óta több mint 50, vizet, gyógyszereket és egyéb ellátmányokat szállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe, de az emberjogi szervezetek szerint ez a mennyiség csupán csepp a tengerben, hiszen a háború kitörése előtt egy átlagos napon nagyjából 100 teherautónyi szállítmány érkezett az övezetbe.

A nyilatkozatba bekerült egy „nemzetközi békekonferencia” ötlete is, melyről Sánchez elmondta, hat hónapon belül meg kéne tartani azzal a céllal, hogy a két államot, Izraelt és Palesztinát elismerjék. A szövegbe konkrétumok nem kerültek bele, de a vezetők határozottan kiálltak az eszkaláció megakadályozásának fontossága mellett.

A csúcson szó esett továbbá az Európai Bizottság hétéves költségvetésének javasolt kiegészítéséről is, mely 100 milliárd eurós támogatást és kölcsönt irányoz elő, beleértve az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatás 50 milliárd eurós keretét.

A tagállamok túlnyomó többsége támogatta az Ukrajnának szánt pénzalapot, de a kiegészítés többi részével kapcsolatban nem mindenki értett egyet. Ursula von der Leyen szerint a költségvetés felülvizsgálatára azért volt szükség, hogy reagálhassanak a természeti katasztrófákra, kezelhessék a migráció problémáját és hogy növeljék az európai ipar versenyképességét.

A csúcs pénteki napján az ukrajnai helyzetről, a migrációról, valamint az unió és az euróövezet gazdasági helyzetéről tárgyalnak.

(Euronews, MTI)