Rabszolgaként dolgoztatott 22 embert egy Fejér megyei család

bűnügy
2023 október 27., 14:12

Közel két tucat áldozatot sanyargatott évekig az a Fejér megyei család, amelynek a tagjait őrizetbe vették a rendőrök. A 46 éves férfit, a 45 éves nőt és a 27 éves fiukat emberkereskedelem és kényszermunka bűntettel gyanúsítják. 2023. október 25-én reggel ütöttek rajtuk Kőszárhegyen - írja a police.hu

link Forrás

Jó tíz évvel ezelőtt egy székesfehérvári hajléktalan férfi volt az első áldozatuk. Arra vették rá, hogy költözzön a legidősebb családtaghoz, ahol szállás, ellátás és jó fizetés fejében ház körüli teendői lesznek.

photo_camera Fotó: police.hu

Az áldozat az ajánlatot elfogadva az akkor még Szabadbattyánban élő családhoz költözött, ahol autók bontását, kertrendezést és különféle háztartási feladatokat kellett végeznie, melyekért cserébe az ígéretekkel ellentétben pénzt nem kapott, de még a nyugdíját is elvették. Mindemellett emberhez méltatlan körülményeket biztosítottak számára.

photo_camera Fotó: police.hu

A nyomozók a bűncselekményről tudomást szerezve további 21 embert azonosítottak, akiket a családtagok – életkörülményeikből fakadó kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva –, ugyanilyen módon szerveztek be. A sértetteket munkavégzésre bírták rá, a befolyt keresményeik jelentős részét elvették, amit saját életvitelük fedezésére használtak.

photo_camera Fotó: police.hu

A megyei nyomozók kezdeményezték a család tagjainak a letartóztatását.

A rendőrség a közlemény végén ezt írja:

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos nyomozást a rendőrség kiemelten kezeli. A bűncselekmény elleni eredményes küzdelemben azonban mindannyiunknak szerepe van, ugyanis az elkövetők sokszor elszigetelten tartják áldozataikat, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak, és nem kommunikálnak a külvilággal. A hatóság segítségét sem merik kérni. Ezért kérjük, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, vagy engedelmességre kényszerítenek, tegyen bejelentést a rendőrségre!