A McDonald's globális birodalma is kettészakadt a gázai–izraeli háborúban

külföld
2023 október 28., 08:21

A McDonald's-franchise-ok egymásnak feszültek a gázai–izraeli harcokban – írja a Washington Post. A konfliktus azután bontakozott ki, hogy a Hamász október 7-ei átfogó terrorakcióit követően az Alonyal Limited által működtetett izraeli McDonald's bejelentette, ingyenes étkezést biztosít a katonáknak és a kórházaknak. Nem sokkal később a Közel-Kelet más részein működő franchise-üzemeltetők gyorsan elhatárolódtak, kijelentve, semmi közük a katonák kiszolgálásáról szóló döntéshez, néhányan pedig a palesztinokkal való szolidaritásuk jeléül adományokat kezdtek küldeni a Gázai övezetbe.

photo_camera Forrás: Simon Burchell/Wikipedia

Néhány nappal később a gázai kórházat ért, rengeteg halálos áldozatot követelő csapás után a lánc több fiókját megrongálták Törökországban, Libanonban és Egyiptomban.

Fegyveresek által őrzött Happy Meal

A McDonald's a világ egyik legismertebb gyorsétterem-hálózata, 2021 végén már több mint 40 000 üzlettel működött. A márka a mai napig szorosan kapcsolódik az Egyesült Államokhoz – annak ellenére, hogy az éttermek túlnyomó többsége franchise-rendszerben helyi tulajdonban van –, ráadásul sokáig a globalizáció és az amerikai soft power példájaként emlegették. Az évek során a könnyen felismerhető piros-sárga üzletek többször célkeresztbe kerültek – az Egyesült Államok szimbólumaiként –, különösen a Közel-Keleten.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.