Hétfő reggelre sikerült kiüríteni Mahacskala repterét

külföld
2023 október 30., 05:18

Hétfő reggelre az orosz biztonsági erők eltávolították a palesztinbarát tüntetőket a dagesztáni repülőtérről. Ahogy azt megírtuk, pogromhoz közeli állapotok alakultak ki Mahacskalában, ahol több száz fős tömeg várta a menetrend szerinti tel-avivi járatot. A járat utasai nem tudták elhagyni a gépet a dagesztáni köztársaság székvárosának nemzetközi repülőterén, a különleges rendőri erők kommandósai próbálták megvédeni őket.

Új videók is kerültek fel az esetről a netre. Ezeken például az látszik, hogy kövekkel dobálták a gépet a feldühödött emberek.

link Forrás

A helyi hatóságok közlése szerint húsz ember megsérült, miközben a rendőrök megfékezték a tüntetést. A repülőgép utasai biztonságban vannak – közölték a hatóságok a Reutersszel. A dagesztáni kormány hétfőn kora reggel azt mondta, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a hárommilliós köztársaságban.

Szergej Melikov, Dagesztán vezetője szerint az incidens durva törvénysértés volt, még akkor is, ha a dagesztániak „együtt éreznek az igazságtalan emberek és politikusok áldozatainak szenvedéseivel, és imádkoznak a palesztinai békéért".

Feldühödött tüntetők Mahacskala repterén.
photo_camera Feldühödött tüntetők Mahacskala repterén. Fotó: -/AFP

Izrael sürgette az orosz hatóságokat, hogy védjék meg a joghatóságuk alá tartozó izraelieket és zsidókat. Bár Oroszország az izraeli-Hamász konfliktusban minden féllel igyekezett kapcsolatot tartani, de felbosszantotta az izraeli felet azzal, hogy meghívta a Hamász küldöttségét Moszkvába. Az izraeli külügyminisztérium vasárnap emiatt berendelte az orosz nagykövetet.