70 milliós állami támogatásból vett dobogókői telket a Kitörés túra szervezője

PÉNZ
2023 október 31., 06:48

70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a második világháborús budai kitörési kísérletre emlékező túrákat szervező Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, ez még a nyáron derült ki. A 24.hu cikke szerint pedig ezen felül még segítették őket 85 millió forinttal egy „bakancsos turistaház” megépítésére Dobogókőn.

Vagyis ahogy a lap is írja, az egyletet alapító elnök Moys Zoltán – Lezsák Sándor parlamenti alelnök veje – már a turistaháznak helyet adó területet is közpénzből vásárolta meg.

Az egyesület 2021-es beszámolójában írt arról, hogy pályázati támogatással sikerült megvenniük Dobogókőn egy 2158 négyzetméteres belterületi telket, ahol terveik szerint felépítik a Hazajáró Turistaházat. A 2022-es beszámolóban már azt ismertette a nemrég állami kitüntetést kapó Moys, hogy az építéséhez kiegészítő támogatást kaptak nemcsak a Kisfaludy 2030 Zrt.-től, de a Bethlen Gábor Alapkezelőtől is.

A Miniszterelnökség szakmai felügyeletével működő Bethlen Gábor Alapkezelő először 60 millió forinttal támogatta „a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését célzó” Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet ingatlanvásárlását és a felújítást, majd 2023-ban ezt az összeget 25 millióval megemelte. A 24.hu-nak küldött válaszuk szerint „a háborús helyzet, a szankciók okozta energiaválság és az infláció nyomán kialakult radikális építőanyagár-változások” miatt növelték meg a támogatást 85 millióra.

A kérdésre, hogy hol épül fel, és összesen mennyibe került a turistaház megvásárlása és felújítása, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet sok konkrétumot nem adott válaszában, de fontosnak érezték elmondani, hogy a Kitörés túra politikától és politikai üzenetektől mentes. Ezen felül pedig összekapcsolták a Kitörés túra „hamis színben való feltüntetését” a „szélsőbaloldali Antifa-támadásokkal”, ami szerintük „megmutatta az újságírók ezzel kapcsolatos felelősségét is, mely sok esetben már a túrán résztvevők elleni uszítás határát súrolja”.