Fico erődemonstrációja során egyetlen illegális határátlépőt sem fogtak a szlovák–magyar határon

külföld
2023 október 31., 11:37

Az éjszaka nagyszabású rendőri akció volt a szlovák-magyar határon. Ennek során látogatta meg a határrendészeti erőket Robert Fico, az ország régi-új miniszterelnöke a rajkai átkelőnél. Ott mondta el a beszédében, hogy Szlovákia visszatoloncolná Magyarországra a határon elfogott menekülteket.

Kiderült, hogy a mosatni akció során egyetlen illegális határátlépőt sem fogtak el. Rastislav Polakovič megbízott országos rendőrfőkapitány megerősítette, hogy a hatóságok nem fogtak el senkit – írja a Napunk.

A jövőben is előfordulhat ilyen nagyszabású akció, mert ahogy Juraj Blanár külügyminiszter fogalmazott, „Magyarország sem képes teljes mértékben megvédeni magát az illegális migrációtól, együtt kell működnünk“.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia szerint a Fico-kabinet a határ menti akcióval csak el akarja terelni a figyelmet a rendőrségen belül végzett tisztogatásról, amelyet Matúš Šutaj Eštok hivatalba lépése óta folytat. Michal Šimečka pártelnök, a parlament PS-es alelnöke szerint mivel a tranzitmigráció már több mint egy hónapja csökken, a kormány csupán elherdálja a pénzt az akcióra – írja a Napunk.