„Nem a képeim károsak, hanem az LMBTQ-közösség láthatóságának korlátozása" – mondta a fotós, akinek a képeitől Dúró Dórának sikerült megóvnia a kiskorú magyarokat

KULTÚRA
2023 október 31., 16:01

Több mint szomorú Hannah Reyes Morales fotós, akinek képei miatt Csák János korlátozta a World Press Photo budapesti kiállítását.

Morales azt mondta a HVG-nek, fotói kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit tanítaniuk a világnak családról és erőről. A fotós szerint nem képei és az azokon ábrázolt emberek a károsak, hanem az LMBTQ-közösség láthatóságának korlátozása.

Morales szerint a Golden Gays közösség tagjai ikonok és példaképek az LMBTQ-közösség fiatal tagjai számára, mert a remény jelképeiként bizonyítják, hogy a nehézségek között is van család, közösség és otthon.

Hannah Reyes Morales
photo_camera Hannah Reyes Morales Forrás: Hannah Reyes Morales/Facebook

Csák János kulturális miniszter a Mi Hazánk kezdeményezésére döntött úgy, hogy a 18 éven aluliak számára megtiltja a World Press Photo kiállítás látogatását. Az indoklás szerint a kiállítás egyik képsorozata LMBTQ-embereket is bemutat, és ez a minisztérium szerint ütközik a gyermekvédelminek nevezett homofób törvénnyel.

A hírre a World Press Photo igazgatója, Joumana El Zein Khoury is reagált. Azt mondta, a képekben semmi explicit vagy bántó nincs. Az igazgató arra bátorított mindenkit, hogy a honlapjukon nézze végig a sorozatot, és vonja le a saját következtetéseit.

Az érintett képeket egyébként ebben a cikkünkben mutattuk be.