Egy ötbillió forintos magyar toplista, amin Csányi csak a harmadik, Mészáros Lőrinc pedig a tízbe se fért be

gazdaság
2023 november 02., 15:55

Idén is elkészítette a legértékesebb magyar tulajdonú cégek toplistáját a Forbes. És idén is a gazdaság világát csak felszínesen ismerők számára nem túl sokatmondó MPF Holding végzett az élen, ezúttal 408,3 milliárd forintos becsült értékkel (tavaly 401,9 milliárd forinttal voltak az elsők, 2020-ban még csak nagyjából fele ennyi volt a cég becsült értéke). A svájci székhelyű, csaknem harminc országban jelenlévő holding a nyilvánosságot előszeretettel kerülő Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozik (ő a Forbesnál a legvagyonosabb magyarok 2022-es listáján a második helyen végzett). A vállalkozás gépiparral, iparcikk-nagykereskedelemmel és ipari befektetésekkel foglalkozik, tavaly radiátor- és vágókoronggyárakat építettek, idén egy hőszivattyúgyár építését tervezik.

A listán a második a Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler Holding 361,2 milliárdos becsült értékkel, és csak harmadik Csányi Sándor Bonafarm Csoportja 320 milliárddal. Tavaly a Mészáros-csoport volt a második 355,7 milliárddal (az százmilliárdos növekedés volt egy év alatt), idén viszont nincs az élmezőnyben az Orbán Viktor bizalmasának számító „üzletember”.

Egyébként az ő érdekeltségébe tartozó, a tőzsdén is jegyzett Opus Nyrt. piaci kapitalizációja meghaladja a 260 milliárdot, amivel simán jó lenne a 4. helyre, ahová a 257 milliárdosra becsült értékű Videoton került – de erre a listára tőzsdei cégeket nem vesznek fel, csak száz százalékban magyar tulajdonosok érdekeltségében lévő privát vállalatokat (van egy, a családi tulajdonú cégeket listázó Forbes-összeállítás, abban tőzsdei vállalatok is szerepelnek, ebben azonban csak a tisztán, kimutathatóan magyar tulajdonúak).

Néhány Mészáros-cég külön-külön így is toplistás lett, a legmagasabbra, a 16. helyre a 87,8 milliárdos becsült értékű Talentis Group Zrt.-t rangsorolták, és nem sokkal maradt le ettől, a 21. helyen végzett a V-Híd a csaknem 68 milliárdos becsült értékkel.

photo_camera Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a V-Híd Csoport többségi tulajdonosa és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V-Híd Építő Zrt. és a cseh AZD Praha közös cégalapításáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. december 8-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szorosan NER-kötődésű cég így is van a legjobb tízben: a külügyminisztert jachtoztató Szíjj László útépítő cégbirodalma, a Duna csoport (Duna Aszfalt Zrt.) 168 milliárdos becsült értékkel a 7. helyet szerezte meg. A miniszterelnök nemcsak felcsúti barátja, hanem a veje miatt is érintett a toplistán: a Tiborcz-érdekeltségbe tartozó BDPST Zrt. 38,2 milliárdos becsült értékkel a lista 38. helyére került.