Németországban betiltják a Hamász tevékenységét

háború
2023 november 02., 10:20

Jövő szerdától Németországban betiltják a Hamász és a szélsőséges palesztinpárti Samidoun hálózat működését - jelentette be csütörtök délelőtt Nancy Faeser belügyminiszter.

„A Hamász tevékenységének betiltásával egy terrorszervezettel szemben intézkedtünk, amelynek célja Izrael állam elpusztítása” – áll a miniszteri közleményben.

Német rendőrök intézkednek egy palesztinpárti tüntetésen a Brandenburgi kapunál 2023. október 17-én.
photo_camera Német rendőrök intézkednek egy palesztinpárti tüntetésen a Brandenburgi kapunál 2023. október 17-én Fotó: Paul Zinken/dpa via AFP

A Hamászt 2001 óta az unióban terrorszervezetként tartják számon, de Németországban idáig, rendkívül korlátozottan ugyan, de működhetett. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) feltételezése szerint körülbelül 450 Hamász-támogató van Németországban.

Olaf Scholz kancellár három hete jelentette be, hogy hamarosan betiltják a fenti terrorszervezetek mindennemű tevékenységét Németországban és feloszlatják őket.

Németországban a Samidoun „HIRAK – Palesztin Ifjúsági Mobilizációs Ifjúsági Mozgalom” néven működött idáig, a szervezet támogatói október 7. után spontán örömünnepélyeket tartottak Németországban, többek közt édességosztással ünnepelték a Hamász vérfürdőjét Berlinben, egy későbbi megmozdulásukat Neukölln-ben be is tiltották.

„Ezek az esetek visszataszító módon mutatják meg a Samidoun antiszemita, embertelen világképét” – áll Faeser közleményében, és hozzáteszi, hogy „antiszemitizmusnak nincs helye Németországban, és az ellen minden formában és az állam minden eszközével harcolni fognak”. (Reuters / Spiegel)