Újabb kérdések Brüsszelből, tovább késhetnek az uniós pénzek

POLITIKA
2023 november 03., 18:44

Az Európai Bizottság november 1-jén újabb kérdéseket küldött a magyar kormánynak az igazságügyi reform bizonyos elemeivel kapcsolatban. A levelezés megszakítja az eljárást, ami a magyar pénzek további csúszását jelenti, mondta Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő az EUrologusnak.

Navracsics Tibort is segíthetik Kertész József tanácsai
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ennek azért van jelentősége, mert ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz. Ez a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ.

Július közepén a kormány tájékoztatta a Bizottságot, hogy a magyar parlament elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségét javító jogszabálycsomagot. A Bizottságnak három hónapja van a teljesítések értékelésére, majd két hónapon belül kell a pénzt kifizetnie. Az eredeti határidő október 18-án járt volna le, a Bizottság azonban szeptember 26-án kérdéseket tett fel a magyar kormánynak a reformmal kapcsolatban. A kormány három héttel később, október 19-én válaszolt, ez az időszak nem számított bele a határidőbe.

A Bizottság mostani kérdése ismét kitolja a három hónapos határidőt. Ha a magyar kormány ismét több mint három hét múlva válaszol, akkor az Európai Bizottság december elején hozhat döntést a 13 milliárd eurós támogatásról.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Október 19-én, vagyis egy nappal az első körös magyar válaszok beadása után Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben azt mondta, hogy november végére szeretné a kormány lezárni az egyeztetéseket, nemcsak az igazságügyi reformról, hanem valamennyi, függőben lévő és a felfüggesztett magyar uniós forrásokkal összefüggő ügyben.

Pár nappal Navracsics nyilatkozatát követően az Európai Parlament négy, politikai centrumhoz tartozó pártcsoportja közölte, hogy indokolatlannak tartanák a pénz kifizetését, ugyanis jelenlegi formájában sem a reformok, sem pedig azok végrehajtása nem nyújtanak garanciát a magyar igazságszolgáltatás politikai befolyástól független működésére.