Az EP négy pártcsoportja szerint a magyar bírói rendszer reformja elégtelen, nem szabad küldeni a befagyasztott pénzeket

eu
2023 október 23., 14:58

2022-höz hasonlóan idén is saját értékelést készített az Európai Parlament négy, politikai centrumhoz tartozó pártcsoportja, mielőtt az Európai Bizottság értékelte a magyar igazságszolgáltatási rendszer reformját.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az európai zöldek bemutatta az elemzést, ami szerint jelenlegi formájukban sem a reformok, sem pedig azok végrehajtása nem nyújtanak garanciát a magyar igazságszolgáltatás politikai befolyástól független működésére. Ezért indokolatlannak tartanák a 2021 és 2027 között rendelkezésére álló közel 22 milliárd euró összegű kohéziós politikai forrásból kb. 13 milliárd euró felszabadítását – írja a Szabad Európa.

Az elemzés szerint a négy pártcsoport veszélyben látja az OBT-választás szabadságát és tisztaságát, nem látja garantáltnak a Kúria politikai befolyástól való működését és a múltban okozott károk kijavítását is szükségesnek tartják.