A Bild 50 pontja és az egyre bevándorlásellenesebb Európa

külföld
2023 november 04., 06:02

Múlt vasárnap Németország, van egy problémánk! címmel 50 pontos – angolul és arabul is olvasható – kiáltványt tett közzé Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a német Bild, ami így kezdődik:

„Hazánk csak 2015 óta több mint hárommillió menekültet fogadott be, közülük sokat az arab világból. Feltartottuk a »Wilkommen« táblákat. »Meg tudjuk csinálni!«, mantrázta Merkel kancellár.

Az ezeken az oldalakon látható fotók azonban azt mutatják, hogy nem sikerült tisztázni, mit várunk el mindenkitől, aki ebben az országban szeretne velünk élni. Hogy nem akarunk életmódot váltani csak azért, mert vendégeink vannak.”

photo_camera Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A cikk szerint elfogadhatatlan, hogy az országban sokan nem a német értékek szerint élnek, és bár kiemelték, hogy minden Németországban élőhöz szólnak, egyértelmű, hogy az írást elsősorban a németországi muszlim bevándorlóknak címezték.

A Hamász október 7-i támadása után Németországban sok palesztinpárti, Hamász-párti, békepárti és Izrael-ellenes megmozdulást tartottak, de ezeken folyton összekeveredett az izraeli bombázások kritikája, a tűzszünet követelése az antiszemitizmussal és a Hamász terrortámadásának ünneplésével.

Azt írják: „A Hamász Izrael elleni terrortámadása óta a gyűlölet új dimenzióját tapasztaljuk meg hazánkban – értékeink, a demokrácia és Németország ellen. Az elmúlt napok megmutatják, ami már régóta erjed és forr a társadalmunkban: sokan vannak hazánkban, akik az életmódunk ellen harcolnak. Olyanok, akik ünneplik ártatlan civilek meggyilkolását. Akik arra tanítják a gyerekeiket, hogy gyűlöljenek másokat, mert azok hitetlenek. Akik meg akarják tiltani a nőknek, hogy szoknyát vagy nadrágot viseljenek. Akik megvetik az alaptörvényt, és helyette radikális prédikátorokat hallgatnak. Akik kihasználják a toleranciát, mert másmilyen társadalmat akarnak.”

A Bild szerint ez elfogadhatatlan, így nem mehet tovább. „Ha most megbotlunk, el fogunk bukni. Németországnak most kell NEM-et mondania! A zsidógyűlöletre, az embergyűlöletre és mindenkire, aki nemet mond nekünk” – írják.

Így szól az 50 pont:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.