A horvát tengerpart több városát is elöntötte a tenger a Ciarán szélvihar miatt

időjárás
2023 november 04., 16:26

A Ciarán szélvihar miatt Dalmáciánál és Isztriánál is megemelkedett a tengerszint, és több várost is elöntött a víz – írta meg a Jutarnji List horvát napilap.

A heves esőzések áradásokat okoztak, a Száva folyó túlcsordult Zágrábban 2023. november 3-án.
photo_camera A heves esőzések áradásokat okoztak, a Száva folyó túlcsordult Zágrábban 2023. november 3-án. Fotó: Stipe Majic/Anadolu via AFP
  • Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken.
  • Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott.
  • A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott.

Mivel Split térségben 100 km/órás sebességgel fújt a Dalmáciában jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

A Kvarner-öbölben a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija). A helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

Ezt a videót a Morski.hr-nél találta a Telex, látható, ahogy a kishajókat a sziklákhoz veri a víz:

link Forrás

A horvát hidrometeorológiai intézet a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombati előrejelzését. (MTI)