Már a republikánusoknak is elegük lett kedves kollégájukból, aki mindenben hazudott

külföld
2023 november 04., 12:28

Ezen a héten sem sikerült kiszavazni az amerikai kongresszusból George Santos New York-i republikánus képviselőt, aki azután is letette esküjét, hogy beismerte, szinte minden, amit magáról állított, hazugság volt.

photo_camera George Santos ezen a fotón azért nem hazudik, mert éppen nem beszél Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A republikánusok többsége minimális a kongresszusban, de még így is 24-en szavaztak Santos kizárása mellett. A képviselő a szavazók szimpátiájának elnyerése érdekében hazudott zsidó felmenőiről, egyetemi végzettségéről, vagyoni helyzetéről, szexualitásáról és még sok mindenről. Hazugságait Szily László gyűjtötte csokorba tavaly, amikor a képviselői esküt készült letenni – mondjuk utána is ott folytatta, ahol előtte abba sem hagyta.

Amellett, hogy elismerte bizonyos hazugságait, jelenleg súlyos vádakkal néz szembe összeesküvés, hitelkártyacsalás és személyazonosság-lopás miatt. A kizárási indítványhoz hozzájárult, hogy kampányának gazdasági felelőse beismerte az ügyészségen: nem létező adományokat is hamisítottak.

Mindezek ellenére Santos nem érzi úgy, hogy le kellene mondania, sőt a következő választásokon is indulna.

„Senki sem azért választott meg, mert röplabdáztam vagy sem – mondta Santos egy CNN-nek adott interjúban. – Senki nem azért választott meg, mert elvégeztem az egyetemet vagy sem. Az emberek azért választottak meg, mert azt mondtam, azért jövök ide, hogy lecsapoljam a mocsarat, azért, hogy csökkentsem az inflációt, több munkahelyet teremtsek, megfizethetőbbé tegyem az életet.” (Insider, cnbc)