Hatvan túsz halálát jelentette be a Hamász, Izrael nem hisz nekik

háború
2023 november 05., 16:13

A Hamász katonai szárnya, az al-Kasszam Brigádok szombaton közölte, hogy október 7-e óta az általuk Izraelben elrabolt túszok közül 60-an haltak meg. Szerintük a túszok halálát az izraeli légicsapások okozták. Abu Obeida, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy 23 holttest a romok alatt maradt. Hozzátette, hogy a bombázások miatt már nem tudják kiszabadítani őket.

Az október 7-i mészárlásokat végrehajtó az al-Kasszam Brigádok korábban azt mondta, hogy 200-250 civilt és katonát raboltak el Izraelből. Az izraeli hadsereg aztán 242 elrabolt embert tartott számon.

Gáza november 2-án
photo_camera Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Az izraeli kormány vasárnap közölte, hogy nyitottak lennének egy humanitárius szünetre, de ez csak akkor lehetséges, ha előrelépést tapasztalnak a túsztárgyalásokban. Mark Regev, Benjamin Netanjahu miniszterelnök főtanácsadója a BBC-nek azt mondta, hogy a harcok szüneteltetéséről szóló bármilyen megállapodásnak magában kell foglalnia a túszok szabadon bocsátását.

Mark Regev
photo_camera Mark Regev Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Amikor a túszok haláláról kérdezték, azt mondta, nem tudja megerősíteni, de szerinte csak a Hamász pszichológiai hadviselésénak a része. „Azt akarják, hogy hagyjuk abba a csapásokat, ezért azt mondják, hogy a saját embereinket öljük meg. Ezt akarják elhitetni velünk... ez nyilvánvalóan nem igaz.” (Anadolu Agency/BBC)