„Ismerős volt a tulajdonosi kör”: a győri egyetemet fenntartó alapítvány és cégei egy NER-kötődésű budai irodába költöztek, aminek egyik résztulajdonosa az egyetem elnökének apja

belföld
2023 november 06., 05:58

A győri egyetemet fenntartó, a volt ipari és technológiai miniszter Palkovics László vezette alapítvány, valamint az annak tulajdonában álló – korábban állami tulajdonú – cégek egy budai irodaházba költöztek idén. Emellett ez az irodaház lett a székhelye a honvédelmi tárca alá tartozó N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-nek is, amelyet havi ötmillió forintért szintén Palkovics vezet, írja a 24.hu.

A lap az ügylet számos különlegességét mutatja be átfogó cikkében. Így azt, hogy az alapítvánnyal együtt nagyjából tíz szervezet által bérelt irodára nem a fejlesztővel, hanem azzal a frissen megalakult Gardens Property 2023 Kft.-vel szerződtek, amelynek eredetileg csak célja volt az ingatlan megvásárlása. Az egyik alapítványi cég, a HUMDA például már idén márciusban szerződött a Gardens Propertyvel, miközben az csak ősszel tudta megszerezni az ingatlan tulajdonjogát.

A cégben számos NER-közeli, bár nem első vonalbeli szereplő vonul fel. Az egyik ügyvezetője a volt veszprémi Fidelitas-alelnök Vermes Gábor, a másik az a Pápai Csaba, aki a Fidesz-közelinek számító milliárdos építőipari vállalkozó, Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau munkatársa, és egy korábban Tiborcz-tulajdonban álló fővárosi hotel vagyonkezelőjét vezeti.

A cég fő tulajdonosa az az Ideona Zrt., „amely irányításában a veszprémi Fidelitashoz és Navracsics Tibor miniszterhez köthető emberek vesznek részt”, írja a lap, név szerint említve Mihalovics Péter volt Fidelitas-alelnököt, aki Navracsics és korábban Seszták Miklós miniszter kabinetfőnöke is volt (a lap szerint az Ideona a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat forrásaiból is részesült közvetett módon, ami ezek után nem meglepő). Egyik kisebbségi tulajdonosa egy olyan cég, amely közvetve a Paárral szintén üzleti kapcsolatban álló Khaut András érdekeltsége, a másik kisebbségi tulajdonosa pedig egy nyíregyházi egyetemi tanár, Filep Gyula cége. Az ő személye azért érdekes, mert az édesapja a győri egyetem elnökének, Filep Bálintnak.

Filep Bálint a lap megkeresésére úgy reagált: a létrejött bérleti konstrukció mindenben megfelel a jogszabályoknak, „a döntés mindentől függetlenül esett az irodaházra, ahogy fogalmazott etikai, erkölcsi akadályait nem látták” – idézi a lap a telefonos nyilatkozatát. Arról is beszélt, hogy „ismerős volt a tulajdonosi kör”, de nem árult el részleteket arról, hogy az édesapján túl a többi tulajdonost honnan ismerte.

Az ingatlan a Gardens Property 2023 Kft. egyébként a Mészáros Lőrinc-féle MBH nagyjából 2,3 milliárdos hiteléből vette meg – a NER-es kör tehát tökéletesen bezárult.