A Simpon családot is elérte az új idők szele: Homer többé nem fojtogatja Bartot

kult
2023 november 07., 18:12

A harmincötödik évadnál jár a Simpson család, és csak most derült ki, hogy elbúcsúznak a sorozat egyik legismertebb és rendszeresen visszatérő (mondhatni, ikonikus) jelenetétől: Homer ezentúl nem fogja többé Bartot fojtogatni. Hogy mi is veszett el ezzel a sorozatból, annak érzékeltetésére itt a Strangulation oldal, ahol évadonkénti bontásban megtalálhatjuk az összes fojtogatást (és az is kiderül, hogy bár a legtöbbször, de nem mindig, a Why you little! felkiáltással kíséri ezt).

A Guardian cikke szerint az évad 3. epizódjában van egy jelenet, amikor Homer kézfogással köszönti új szomszédját. A szomszéd megjegyzi, hogy nem számított ilyen erős szorításra, erre Homer azt feleli: „Látod, Marge, a fiú fojtogatása kifizetődött”, de nyomban hozzáteszi, hogy már nem csinál ilyet, mert „az idők megváltoztak”.

A Guardian szerint Homer már a 31. évad óta nem fojtogatta a fiát: „az epizód nem arról szólt, hogy Homer eljutott arra a felismerésre, hogy soha többé nem fojtogatja Bartot. Hanem rámutatott arra, hogy már nem teszi meg. És tényleg nem teszi: Homer a 31. évad óta nem fojtogatta Bartot”.

A Guardian szerzője szerint „a tény, hogy senki sem vette észre, amíg Homer szóban el nem ismerte, vagy annak a jele, hogy a felháborodási gépezet gyakran az alapvető emberi kontextuson kívül működik, vagy annak, hogy az emberek már nem igazán nézik a Simpson családot.”

A már fent citált Strangulation szerint egyébként a 31., a 32. és a 34. évadban is volt fojtogatós jelenet, igaz, már sokkal kevesebb, mint a korábbiakban. Ráadásul, mint a cikk megjelenése után Máté nevű olvasóm jelezte, ezek nem is olyanok voltak, mint a korábbi fojtogatások: 32. évadban például Homer visszaképzeli magát a ókorba és egy görög drámai jelenetben fojtja meg az alternatív Homer az alternatív Bartot, aki előtte megkéselte, és végül mindketten holtan maradnak a színen. A mostani előtti négy szezonban összesen csak öt, miközben korábban évadonként is előfordult négy-öt ilyen (sőt, a 15 évadban tizenegy). Szóval az is lehet, hogy pont annyira ritkult meg, hogy ne tűnjön fel a ritkasága, de már illeszkedjen az új idők szelleméhez.