Az ENSZ szerint Gáza gyerektemető lesz

háború
2023 november 07., 05:16

António Guterres, az ENSZ főtitkára fogalmazott így, egyben figyelmeztetett arra is, hogy a Gázában kialakult helyzet „több mint humanitárius válság, ez az emberiség válsága”, és ismét azonnali tűzszünetre szólított fel.

„A jelentések szerint naponta több száz gyerek hal meg vagy sebesül meg” – mondta Guterres a sajtótájékoztatón, egy hónappal azután, hogy Izrael megkezdte ottani hadjáratát, válaszul a Hamász október 7-i támadásaira.

photo_camera Fotó: MOHAMMAD ZANOUN/Middle East Images via AFP

Eli Cohen izraeli külügyminiszter Twitteren reagált az ENSZ főtitkárának megjegyzésére, és azt írta: „Szégyelld magad. Több mint 30 gyereket – köztük egy kilenc hónapos csecsemőt és olyanokat, akik szemtanúi voltak szüleik meggyilkolásának – tartanak fogva akaratuk ellenére a Gázai övezetben. A Hamász a probléma Gázában, nem pedig Izrael intézkedései a terrorszervezet felszámolására.”

link Forrás

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a háború kezdete óta 10 022 ember halt meg Gázában, köztük 4 104 gyerek.

Izrael azután kezdte rakétázni Gázát, hogy a Hamász több mint 1400 embert ölt meg Izraelben, és több mint 200 embert elrabolt. (BBC)