Az Európai Bizottság május óta nem látott komoly előrelépést a magyar kormánytól a befagyasztott pénzek ügyében

POLITIKA
2023 november 07., 18:16

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn arról beszélt kedden, hogy az uniós pénzek lehívhatóságáról szóló vitákban gyakorlatilag semmilyen elmozdulás nem történt május óta, legfeljebb részletkérdésekben. A kormány által eddig meghozott korrekciós intézkedések azonban nem elegendők, az uniós büdzsére leselkedő kockázatok nem szűntek meg Magyarországon - mondta a biztos a Szabadeurópa beszámolója szerint.

Nem tartunk ott, ahol szeretnénk. A magyar kormány a feltételességi eljárás keretében semmilyen intézkedést nem jelentett be hivatalosan, amely alapján a bizottság véleményt tudna formálni” - mondta Hahn. Pedig ha ez megtörténne, a Bizottságnak egy hónapja lenne az intézkedések elbírálására, majd a tanácsnak újabb egy hónapja arra, hogy a javaslat alapján meghozza döntését. Elmondta azt is, hogy jelenleg nem tárgyalnak a magyar kormánnyal, hanem folyamatosan értékelik a befagyasztott péntek feloldásának fejében támasztott feltételek teljesítését.

Johannes Hahn költségvetési biztos
photo_camera Johannes Hahn költségvetési biztos Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

A hvg.hu szerint Hahn az Erasmus+ és a Horizont Europe forrásaira is kitért, szerinte a Bizottság nem köthet szerződést a közérdekű alapítványokkal. Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány addig blokkolná Ukrajna finanszírozását, amíg nem jut hozzá a befagyasztott pénzekhez, Hahn azt mondta: „Nem lehet bennünket zsarolni, lehet, hogy kicsit bonyolultabbá teszik a életünket, de akkor olyan megoldás születik, amelyik 26 tagállamot ölel fel.”

A költségvetési biztos májusban azt mondta, hogy a jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja, a folyamat lezárása akár a következő Európai Bizottság felállítása utánra, vagyis 2024-ig is elhúzódhat. Itt kötötték 27 mérföldkőhöz a Helyreállítási Alap pénzeinek kifizetését.