Belebukik a ma kirobbant korrupciós botrányba a portugál miniszterelnök

külföld
2023 november 07., 14:38
António Costa bejelenti lemondását
photo_camera António Costa bejelenti lemondását Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Magyar idő szerint délután 3 után António Costa portugál miniszterelnök bejelentette, hogy benyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek. Arról nem sokkal ezelőtt írtunk, hogy kedden a portugál rendőrök házkutatást tartottak a miniszterelnök rezidenciáján, kabinetfőnökét pedig őrizetbe vették. Az akció egy korrupciós nyomozás része, a hatóságok észak-portugáliai lítiumkutatási programokkal és a sinesi zöld hidrogén óriásprojekttel kapcsolatban vizsgálódnak.

Azóta kiderült, hogy személyesen a kormányfő ellen is nyomoznak.

„Tiszta lelkiismerettel fejezem be életemnek ezt a szakaszát” - mondta tévébeszédében Costa, és hozzátette, hogy előrehozott választások esetén nem indul újra a miniszterelnöki posztért. Bízik a portugál igazságszolgáltatásban, de tudja, hogy az eljárások hosszan elhúzódhatnak.

Az ügyészség korábban közölte, hogy João Galamba infrastruktúráért felelős miniszter a korrupciós ügy hivatalos gyanúsítottja, és őrizetbe vették Vítor Escáriát, Costa kabinetfőnökét.

Az ellenzék a kormány haladéktalan lemondását követeli.

Marcelo Rebelo de Sousa köztársasági elnök holnapra összehívta a parlamenti pártokat.

Costának volt egy magyar botránya is, amikor kiderült, hogy magánrepülővel ment Orbánhoz meccset nézni
photo_camera Costának volt egy magyar botránya is, amikor kiderült, hogy állami repülővel ment Orbánhoz meccset nézni Fotó: ESTELA SILVA/AFP

A szocialista politikus 2015-ben lett miniszterelnök, és koalíciós kormánya a turizmus növekedésének köszönhetően stabilizálni tudta a portugál gazdaságot. 2019 után 2022-ben is újraválasztották, és pártja ezúttal már többségbe került, miközben egymást érték a botrányai: két év alatt tucatnyi kormánytag távozott különböző okokból. A jobboldali köztársasági elnök folyamatosan kritizálta a kormányt, de nem oszlatta fel a parlamentet, nehogy megzavarja az uniós helyreállításai alap létfontosságú pénzeinek elosztását.

Costa kormánya lelkesen támogatta a lítium kitermelését Portugália különböző területein az EU kritikus nyersanyagok biztosítására irányuló törekvésének részeként. Csakhogy ezek a projektek vitákat váltottak ki a kitermelendő anyagok alacsony minősége és az aránytalan környezeti károk miatt. Ezekre az ellentmondásokra többek között a Politico 2021-es oknyomozása is rávilágított, ami után az egyik régiós projektet törölték is. A kormány másik nagy vállalkozása egy zöld hidrogéngyártó központ Sines kikötőjében, amelyet több milliárd eurónyi uniós innovációs pénzből finanszíroznak. (Público, Politico)