Lélegeztetőgépeket vásárol a Magyar Honvédség, habár raktáron van belőlük 17 ezer darab

belföld
2023 november 07., 20:27

A Covid idején a magyar állam 300 000 000 000 forintért vásárol kínai lélegeztetőgépeket, összesen 17 000 darabot.

Darabonként tehát 17 647 058 forintot fizettünk értük.Többségüket ma is raktárban tárolják, ezért, hogy, hogy nem, történetesen a Rogán Antal-féle lakáslottós cég kap évente nagyjából egymilliárd forintot. Amikor idén ősszel a Magyar Honvédségnek lélegeztetőgépre volt szüksége, mégsem ezek közül válogatott, hanem saját közbeszerzést írt ki, igaz, egy jóval szolidabb, 40 milliós keretösszeggel.

A tendernek meg is van a győztese – írja az Rtl.hu. Az MH korábbi tájékoztatása NATO-szabványnak megfelelő, a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől „markánsan különböző”, „a műveletekben történő sérültellátást” hatékonyan támogató lélegeztetőgépeket a Dräger Medical Magyarország Kft. szállítja majd

nettó 3 600 000 forintos áron.Igen, a kínai lélegeztetőgépek árának nagyjából ötödrészért (ha hozzáadjuk a legmagasabb, 27 százalékos áfát, akkor nagyjából negyedakkora áron).

A kínai lélegeztetőgépek egyébként nemcsak a Honvédségnek nem kellettek. Azokból eladni egyet sem sikerült, és az sem volt sikertörténet, amikor üzembe helyeztek néhányat közülük. A Direkt36 korábbi cikke szerint egy dunántúli kórházban több készülék füstölni kezdett, amikor csatlakoztatták a hálózathoz, a Dél-pesti Centrumkórházban be sem tudták üzemelni őket, és még a legjobbnak tartott kínai típus, a VG70-es gyártója is több figyelmeztetést adott ki saját terméke hibái miatt.