Még mindig csak keresi formáját a magyar ipar

gazdaság
2023 november 07., 07:43

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becsléséből.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján viszont az ipari kibocsátás augusztushoz mérten 1,2 százalékkal nőtt.


A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

A javuló szeptemberi teljesítmény a nyári leállások után ismét teljes kapacitáson működő export szektoroknak volt köszönhető.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint amíg a gazdasági környezet tartós változást nem mutat, addig az év eleje óta megfigyelt termelési szint körül ingadozik majd az ipari termelés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az év egészét nézve is 5-6 százalék körüli ipari visszaesésre lehet számítani.

Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A szeptemberi részletes adatokat november 13-án közli második becslése alapján a KSH.

(via MTI)