Szlovákiában jövőre a civilek helyett a szülőknek is fel lehet ajánlani az adó 2 százalékát

külföld
2023 november 07., 17:00

Amikor október közepén megalakult az új szlovák kormánykoalíció, a hatalomba visszatérő Robert Fico megígérte: „Véget ért az időszak, amikor ebben az országban a civil szervezetek uralkodtak.” Az új kormány munka-, szociális és családügyi minisztere, Erik Tomáš most egy olyan javaslattal állt elő, ami szerint az eddigi szülői nyugdíjbónusz helyett 2024-től a már jól ismert 2 százalékos jövedelemadó-felajánlással lehet majd támogatni a szülőket.

Marcel Zajac, a civil szervezetekért felelős kormánytanács vezetője szerint ez azt jelentené, hogy a szlovák adófizetőknek választaniuk kellene a szüleik vagy a civil szervezetek támogatása között, ez pedig hiányt okozhat a civilek gazdálkodásában. Ezek a 2 százalékos felajánlások eddig főleg szociális, egészségügyi, oktatási vagy kulturális tevékenységekre jutottak.

A szakmai közvélemény részéről óriási a nyomás, hogy szüntessük meg a szülői nyugdíjt, de az bekerült az alkotmányba, ezért mi nem tudjuk megszüntetni, és nem is akarjuk” - indokolta a lépést a miniszter. (Új Szó/ Denník N)