A boltokban nem, de a külkereskedelemben hasít Magyarország

gazdaság
2023 november 08., 08:55

Ugyanaznap, amikor kiderült, hogy szeptemberben ismét negatívba fordult az így már tizenhat hónapja mínuszban lévő kiskereskedelmi forgalom trendje, a KSH a külkereskedelmi statisztikákat is közzétette, ahol éppen ellenkező kép látszik: mivel az import a csökkenő energiaárak miatt beszakadt, „az exportunk pedig valamennyire tartja magát a kedvezőtlen külső környezetben”, írja a Portfolio.hu.

Ezeknek a tényezőknek köszönhetően 1,263 milliárd eurós külkereskedelmi mérleg többlet alakult ki Magyarországon idén szeptemberben, ami a gazdasági lap szerint minden idők második legmagasabb havi többlete a külkereskedelmi mérlegben.

Az ugyanakkor nem mutatja a magyar gazdaság fényes sikerét, hogy éves alapon az export is esett 5,1, százalékkal euróban számolva, de a statisztikát nagyban javítja, hogy az import 19,4 százalékkal zuhant. Biztató viszont, hogy augusztushoz képest 13 százalékkal nőtt az export, ugyanakkor havi összevetésben már az import értéke is emelkedett, de csak 8,1 százalékkal.

Idén január-szeptemberben 6,849 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet, ami szinte a tükörképe a tavalyi mutatónak: akkor mínusz 6,467 milliárdon állt a külkereskedelem kilenc hónap után.