A Fidesz korrupcióellenes hatósága vizsgálja Süli János exminiszter családi cégének támogatási ügyét

gazdaság
2023 november 08., 08:42
photo_camera Süli János és egy láma. Fotó: Süli János/Facebook

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szúrta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság weboldalán, hogy a korrupcióellenes Integritás Hatóság hat beadványt is benyújtott hozzájuk egy bizonyos Biogas Productor kft gyanús közbeszerzési ügyei iránt érdeklődve.

Ez a cég Süli János fideszes parlamenti képviselő, a paksi bővítésért felelős egykori tárca nélküli miniszter családi vállalkozása.A meglepő elemekben bővelkedő ügyről, ami miatt már a Fidesz-kormány korrupcióellenes hivatala is vizsgálódik, mi írtunk először, "A fideszes feudalizmus vagy a sikeres családi vállalkozás mintapéldája Süli Jánosék családi cégének 730 milliós támogatása?" címmel.

Az ügy összetett ugyan, de a lényege aránylag egyszerűen átlátható. Süliék valós üzleti tevékenységet nem folytató családi alvó cége három pályázaton összesen 730 millió forint uniós támogatást nyert el egy romos szarvasmarhatelep felújítására, vágóhíd építésére, illetve egy takarmányozással kapcsolatos, a leendő telepen végzendő tudományos kutatásra. A romos Heves megyei birtokon azonban 5 évvel a pénz átutalása után sem sem találhatók tehenek és a tudományos kutatás sem kezdődött el. Hadházy ezt most a helyszínen ellenőrizte.

Süli 2017-ben, miniszteri kinevezésekor a céget a fiának ajándékozta.

A közbeszerzési hatóság azért érintett egyáltalán az ügyben, mert miután Süliék cége elnyerte az első, több mint félmilliárd forintos támogatást a telep felújítására, az építkezésre - mivel EU-s pénzről volt szó - magáncég létükre is közbeszerzési eljárásban kellett vállalkozót keresniük. Ez egy Dunareklám nevű cég lett, ami korábban Haraszti Zsolt, a paksi fociklub ügyvezetőjének érdekeltsége volt.

Amikor megkerestem Süli Balázs cégtulajdonost, az exminiszter fiát, ő cáfolta Hadházy értelmezését, miszerint a "21. századi feudalizmus" mintapéldája lett volna, hogy egy miniszter családjának kezében lévő, valódi gazdálkodást nem folytató cég 730 milliós fejlesztési forrást kap, annyi pénzt, amennyit a képviselő számítása szerint egy átlagos magyar 250 év alatt keres meg.

Süli azt állította, hogy ez a tehenészet régi projektjük, aminek az előkészítésén évtizede dolgoztak, majd amikor lehetőség nyílt pályázni, pályáztak. Ehhez képest azóta sem indult be az üzem.

Süli Balázs szerint már csak azért sem áll meg a politikai alapú koncepció, mert amikor 2016 nyarán az első, 510 milliós pályázatot benyújtotta cége, akkor még az apja nem volt kormánytag, hanem csupán Paks polgármestere, ráadásul olyan polgármestere, aki egy fideszes jelöltet legyőzve szerezte meg a pozíciót.

Ez formálisan igaz, Süli azonban nem ellenzéki jelölt volt, hanem egy fideszes belharc miatt indult el a hivatalos pártjelölt ellen. Az atomerőmű egykori igazgatója előtte is régóta nyíltan fideszes kötődésű volt, és a 2014-es választás előtt két évvel maga Bánki Erik, a Fidesz regionális pártigazgatója kérte fel polgármesterjelöltnek, csak utána összekuszálódtak az erővonalak.

Az a tény, hogy az Integritás Hatóság Fidesz-közeli figura családi cégét vizsgálja, izgalmas közeljövőt vetít előre, de azért nem is példátlan a szervezet rövid történetében. Nyár óta vizsgálódnak ugyanis Mészáros Lőrinc egyik vállalkozásának vasúti projektje miatt. A Püspökladány-Biharkeresztes vonal felújításának fővállalkozója a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó R-Kord Kft. és a Strabag Rail Kft. konzorciuma. Az uniós forrásból zajló beruházás egyik érdekessége, hogy ott több alvállalkozót nem fizettek ki, miközben a beruházás jelentős késésben van.