Robot ölt embert Dél-Koreában

baleset
2023 november 08., 14:19

Sajtójelentések szerint halálra zúzott egy embert egy robot Dél-Koreában, miután nem tudta megkülönböztetni őt az általa kezelt élelmiszeres dobozoktól.

Az eset akkor történt, amikor a robotikai cég 40 év körüli alkalmazottja éppen a robot érzékelőinek működését ellenőrizte a dél-kjongszangi paprikaválogató központban szerdára tervezett próbaüzem előtt. A férfi késő este az utolsó simításokat végezte, amikor a kar meghibásodott.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a robotkar összetévesztette a férfit egy doboz zöldséggel, megragadta, és testét a szállítószalagnak lökte, összezúzva az arcát és a mellkasát. Kórházba szállították, de később meghalt.

Mesterséges intelligenciával vezérelt robotkar készít kávét a szöuli AI-expón 2020. október 27-én.
photo_camera Mesterséges intelligenciával vezérelt robotkar készít kávét a szöuli AI-expón 2020. október 27-én. Fotó: Chris Jung/NurPhoto via AFP

A Yonhap szerint a robot feladata volt a paprikadobozok felemelése és raklapokra helyezése. A tesztet eredetileg hétfőre tervezték, de a robot érzékelőjének problémái miatt két nappal eltolták.

Az incidens utáni közleményében az üzemet birtokló Donggoseong Export Mezőgazdasági Komplexum egyik tisztviselője egy „pontos és biztonságos” rendszer létrehozását kérte.

Márciusban egy autóalkatrészeket gyártó üzemben dolgozó, 50 év körüli dél-koreai férfi súlyos sérüléseket szenvedett, miután egy robot csapdájába esett. (BBC)