Visszatér a bölcsődei támogatás, az egyedülálló és a menekült hátterű szülők nagyobb összegre pályázhatnak

társadalom
2023 november 08., 11:32
photo_camera Fotó: MATTHIAS BALK/dpa Picture-Alliance via AFP

Augusztusban derült ki, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a 2019-ben bevezetett bölcsődei támogatást. Ezt olyan családok kaphatták, akik helyhiány miatt nem tudták a gyereküket állami bölcsődébe íratni. Helyhiány pedig azért van, mert a kormány hosszú évek óta nem tartja be azt az ígéretét, hogy elegendő férőhelyet hoz létre. A felháborodást látva a kormány Brüsszelre kezdett mutogatni, mivel a programot részben EU-s forrásokból finanszírozták, azok pedig a kormányzati korrupció miatt egy ideje elapadtak.

A kormány most meggondolta magát, mégis kicsengeti a támogatást, ami amúgy 5,5 milliárd forint, tehát kb. annyi, mint egy nagyobb közpénzes tender túlárazása.

Megváltozik a célcsoport

Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkára jelentette be, hogy hamarosan újra igényelhető lesz a kisgyerekek bölcsődei elhelyezését és ezáltal az őket nevelők munkaerőpiacra történő visszatérését segítő támogatás - tudósít az MTI. Várhatóan a korábbi 40 ezer forintnál magasabb összegre lehet majd pályázni, és a támogatásra fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz.

Kiemelten támogatják majd a kevésbé fejlett régiókat, és 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek

  • az egyedülálló és
  • a menekült hátterű szülők,
  • a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők,
  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, és
  • a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok.

Hornung Ágnes megemlítette azt is, hogy az 5,5 milliárd forintos keretösszegre új igényléseket jövő évtől lehet benyújtani, ugyanakkor a támogatások kifizetése visszamenőlegesen is lehetséges lesz.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, hogy a 2019-ben indult programban a családok havonta legfeljebb 40 ezer forint értékben igényelhettek támogatást az ország teljes területén, annak érdekében, hogy finanszírozni tudják a bölcsődei elhelyezést. A programot a konvergenciarégiókban európai uniós, Közép-Magyarországon pedig kormányzati forrásból valósították meg, a három év alatt 10 300 gyerek elhelyezéséhez járultak hozzá 2,6 milliárd forint értékben, ennek köszönhetően 9700 kisgyerekes szülő tudott visszatérni a munkába.

Kismamákkal pótolnák a nyugdíjasokat

Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatásfelügyeletért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy 2030-ig a kormány szeretné a foglalkoztatottságot a jelenlegi 74 százalékról 80 százalékra növelni, továbbá a magyar munkaerő teljesítőképességét különböző képzésekkel növelni, valamint elérni, hogy minél egészségesebb és biztonságosabb helyen tudjanak a munkavállalók dolgozni.

Zöld-Nagy Viktória kihívásként említette, hogy 2030-ig várhatóan mintegy 300 ezer ember „tűnik el” a magyar munkaerőpiacról, mert nyugdíjba megy, őket majd pótolni kell, ezért vizsgálják, hol van még potenciális munkaerő-tartalék. A kisgyermeket nevelő szülők épp ebbe a kategóriába tartoznak, ezért fontosak azok a támogatások, amelyek segítenek nekik visszatérni a munkaerőpiacra - emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy 2010 óta a kisgyereket nevelők foglalkoztatottsága 12 százalékkal nőtt.