A szocialisták megegyeztek a katalán szeparatista párttal, közel a kormányalakítás Spanyolországban

külföld
2023 november 09., 11:58

A Pedro Sánchez vezette Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott a szeparatista Együtt Katalóniáért párttal, megnyitva ezzel az utat az új kormány megalakítása előtt, írja a Guardian.

Pedro Sánchez miniszterelnök beszédet mond egy kampányeseményen
photo_camera Pedro Sánchez miniszterelnök beszédet mond egy kampányeseményen Fotó: ANDER GILLENEA/AFP

A támogatásért cserébe amnesztiát kapnak a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazásért elítélt politikusok. A PSOE tárgyalója, Santos Cerdán azt mondta, a Carles Puigdemont-féle párttal kötött megállapodás történelmi jelentőségű. Több politikus azonban kritizálta a döntést, Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint a jogállamiság veszélyben van Spanyolországban.

Szerdán körülbelül hétezer ember gyűlt össze Madridban a terv ellen tiltakozva, a rendőrök végül erőszakkal szorították vissza a tömeget. A magasba tartott transzparenseken és nemzeti színű zászlókon többek között „Amnesztiát nem!”, „Sánchez áruló!”, „Puigdemont a börtönbe!” feliratok voltak olvashatók.

link Forrás

A szocialisták azután kezdtek tárgyalni a volt katalán vezetők rehabilitálásáról, hogy IV. Fülöp király Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt kérte fel a miniszterelnöki tisztségre, mert a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a poszthoz.

Pedro Sáncheznek a megválasztásához szüksége van a törvényhozás baszk és katalán nacionalista pártjainak támogatására is. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) viszont az elítélt vagy megvádolt politikusaiknak amnesztiát biztosító jogszabályt kért a szavazataiért cserébe. Ha november 27-ig nem választják meg az új kormányfőt, január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.