Madridban összecsaptak a rendőrökkel a katalán vezetők amnesztiája ellen tüntetők

külföld
2023 november 08., 16:20

Kedd éjjel Madridban összetűzés alakult ki a katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntetők és a rendőrök között.

photo_camera Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

A hatóságok tájékoztatása szerint a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) fővárosi székházának közelében kb. 7000 ember gyűlt össze az ellen tiltakozva, hogy tárgyalások folynak a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazásért elítélt politikusok rehabilitálását biztosító jogszabályról.

Az egybegyűlt tömeg magasba tartott transzparensein és nemzeti színű zászlókon többek között „Amnesztiát nem!”, „Sánchez áruló!”, „Puigdemont a börtönbe!” feliratok voltak olvashatók.

A tüntetőket kordonokkal igyekezetek távol tartani a pártszékháztól, de azokat többen is megbontották, és a felsorakozott rendőröket petárdával, füstbombákkal, üvegekkel, kövekkel, tojással dobálták meg.

A rendfenntartók gumibotot használva szorították vissza a tiltakozókat, könnygázt is bevetettek és gumilövedékkel a levegőbe lőttek.

A mentőszolgálat előzetes tájékoztatása szerint legalább hét ember – köztük legalább egy rendőr – megsérült. A Guardian később azt írta, 39 ember sérült meg, köztük 30 rendőr.

photo_camera Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

A tiltakozó akciót az interneten szervezték, és nem jelentették be a hatóságoknak.

Ez már a második este volt, amikor konfliktusba kerültek a rendőrök és a tüntetők. Hétfőn este kb. 4000 ember tiltakozott ugyanitt. Akkor a rendőrök három embert őrizetbe vettek engedetlenség és hatóság elleni erőszak miatt.

Madrid mellett más spanyol városokban is voltak kisebb megmozdulások, például Málagában, Burgosban, Valenciában.

photo_camera Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

A szocialisták azután kezdtek tárgyalni a volt katalán vezetők rehabilitálásáról, hogy IV. Fülöp király Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt kérte fel a miniszterelnöki tisztségre, mert a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a poszthoz.

Pedro Sáncheznek a megválasztásához szüksége van a törvényhozás baszk és katalán nacionalista pártjainak támogatására is. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) viszont az elítélt vagy megvádolt politikusaiknak amnesztiát biztosító jogszabályt kért a szavazataiért cserébe.

A PSOE és az ERC már megállapodott a kérdésben, de az egykori katalán elnök, Carles Puigdemont vezette Együtt Katalóniáért párttal még zajlanak a tárgyalások. Ha november 27-ig nem választják meg az új kormányfőt, január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban. (Guardian, MTI)