Ebbe beleremeg a NER: Dzsudzsák Balázs italpora miatt majdnem 4 millió forintos bírságot kapott a TV2

Média
2023 november 09., 15:10

Kis időn belül már másodszor csapott le a Médiatanács a TV2-re: a tévécsatornát üzemeltető céget „közel négymillió forint bírsággal” (3,9 millió forintossal) sújtották burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt. Tudják, ez az a csatorna, amelynek műsorvezetői közös videóban buzdítottak például a tavalyi választás előtt, hogy szavazzunk a Fideszre.

Most majdnem hasonló súlyú eset történt.

A Tények Plusz június 12-én 18 óra 45 perckor sugárzott, majd a Tények.hu-n is közzétett Tények Plusz és a Magyar innovációval regenerálódik című műsorszámok váltották ki a médiahatóság figyelmét. Egy étrendkiegészítőkből álló termékcsaládot dicsértek, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól is szó volt egy közismert sportoló történetén keresztül. „A műsorszegmensben bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrendkiegészítők megvásárlását szorgalmazta” – olvasható a közleményben.

photo_camera Szép magyar siker!

A TV2 összesen háromszor sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt, a médiatanács ezért szabta ki a 3,9 millió forintos büntetést. Bár a közlemény erre nem tért ki, a kifogásolt adás címéből kiderül: az a vizsgálat zárult most le, amit azért indítottak, mert a tévé a híradóban reklámozta Dzsudzsák Balázs italporát. (Azzal viszont a hatóságok szerint semmi baj nincs, hogy Orbán Viktor a TikTokon népszerűsíti a TV2 műsorát, anélkül, hogy reklámnak jelölné.)

A TV2 Média Csoport Zrt. tavalyi árbevétele egyébként 47,805 milliárd forint, üzemi nyeresége 2,344 milliárd forint volt. A 3,9 milliós bírság előbbinek kevesebb, mint 0,01 százaléka, tehát egy tízezred része sincs, de utóbbinak is csak 0,16 százaléka, tehát nagyjából másfél ezreléke.