Nagy teljesítményű orosz rakétákat szerzett be a Hezbollah

külföld
2023 november 09., 15:23

A Hezbollah nagy teljesítményű orosz rakétákat szerzett be, amelyekkel lehetővé válhat az amerikai hadihajók elleni burkolt fenyegetés valóra váltása, írja a Reuters. A Hezbollah rakétabeszerzése hangsúlyozza a regionális háború súlyos kockázatait is, a csoport arzenálját ismerő források.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszr Alláh a múlt héten figyelmeztette Washingtont, hogy csoportja tartogat valamit azoknak az amerikai hadihajóknak, amelyeket azóta telepítettek a közel-keleti térségbe, hogy a múlt hónapban háború tört ki a Hamász palesztin csoport és Izrael között, ami megrázta a tágabb Közel-Keletet.

A Reuters két, az Irán által támogatott Hezbollah arzenálját jól ismerő libanoni forrása szerint a jelentősen megnövelt rakétaképességére utalt, beleértve az orosz gyártmányú Yakhont rakétát, amelynek hatótávolsága 300 km.

photo_camera Egy Yakhont rakéta kilövése

Elemzők évek óta jelzik, hogy a Hezbollah Szíriában beszerzett Yakhont rakétákat, miután több mint egy évtizeddel ezelőtt oda települt, hogy segítsen Bassár el-Aszad elnöknek a polgárháborúban. A Hezbollah viszont soha nem erősítette meg, hogy birtokában van a fegyver. A síita csoport sajtóirodája most sem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Washington szerint a két repülőgép-hordozóból és az őket támogató hajókból álló földközi-tengeri bevetés célja, hogy megakadályozza a konfliktus terjedését azáltal, hogy elrettenti Iránt, amely olyan csoportokat támogat, mint a Hamász, a Hezbollah és a palesztin Iszlám Dzsihád.