Nagyon csúnyát sziszegett a foga közt a republikánus politikus ellenfelének a jelöltvitán

külföld
2023 november 09., 11:37

Harmadik alkalommal is megtartották a republikánus elnökjelölt-aspiránsok vitáját, szokás szerint Donald Trump nélkül (aki szerint neki nem kell vitáznia, mert úgyis ő a legnépszerűbb).

Az eddigi két vita túl sok izgalmat nem hozott, a nagyobb csörték egy része Nikki Haley és Vivek Ramaswamy közt zajlott. Most sem volt ez másként.

Nikki Haley egykori dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet volt az első (Trump után), aki idén februárban bejelentette, hogy megméretteti magát a republikánusok előválasztásán, és elnökjelöltként térne vissza a párt élére. Az 51 éves Haley többek közt azzal kampányol, hogy az amerikai politikában generációváltásra van szükség (a washingtoni aggok házáról itt írtunk bővebben), egyébként mindig is Trump-barát politikusnak számított.

Vivek Ramaswamy igazi outsider. Biotech-vállalkozó, aki úgy lett a felmérések szerint a harmadik legesélyesebb republikánus jelölt, hogy nincsen politikai tapasztalata. Ramaswamy kifejezett arra játszik, hogy egy Trump-szerű kívülállónak mutassa magát, miközben 9/11-es és a Capitolium megtámadásáról szóló összeesküvés-elméletekkel szimpatizál.

Haley és Ramaswamy már az előző két vitán is rendre egymásnak feszült, az elemezők szerint ezekből a csörtékből a tapasztaltabb politikus, Haley jött ki jól. Más kérdés, hogy a mostani feszkó mennyire tesz majd neki jót, a közvélemény-kutatások szerint mostanra Trump és Ron DeSantis után ő a harmadik legerősebb jelölt az előválasztáson.

Na, de akkor lássuk, mit is történt a harmadik vitán.

Vivek Ramaswamy egy kérdésre válaszolva épp arról elmélkedett, hogy nevetnie kell Nikki Haley azon ígéretén, hogy nemzetbiztonsági okokból betiltaná a TikTokot. Ramaswamy felhozta, hogy Haley úgy bírálta őt a TikTok használatáért, hogy közben a saját lányának megengedte az alkalmazás használatát. (Side note: Nikki Haley lányai 25 és 22 évesek.)

Szóval először a családodról kéne gondoskodni, mielőtt bárki másnak prédikálsz” - szólt oda Ramaswamy Haleynek. „Ne vedd a szádra a lányom nevét” - reagált Haley.

A közönség egy része erre dühös huhogással reagált, mire Ramaswamy hozzáfűzte: „Örülhet, hogy a követői támogatják.

You’re just scum” - sziszegte a fogai közt Haley. Ami nagyjából annyit tesz: „Csak egy féreg/mocsok/söpredék vagy. Előválasztási vitán ez a hangvétel minimum szokatlan, az eddigi beszámolók alapján viszont ebből is Haley jöhetett ki jobban mint a családjáért foggal-körömmel küzdő anyafigura.

A jelenet itt megtekinthető:

link Forrás

A TikTok betiltása nemcsak az Egyesült Államokban, de nyugati országok sorában is felmerül, ahogy egyre nő a bizalmatlanság Kínával szemben.

via NYT