Novák Katalin zsebre vágta a magyar szupertehetségek programját

belföld
2023 november 09., 05:00
  • Idén több mint 4 milliárd forintot osztanak ki a Nemzeti Tehetség Program keretein belül, de a korábbiakkal ellentétben a pályázatok több mint fele meghívás szerint bonyolódik, azaz előre megvan, hogy ki nyerhet, és mennyit.
  • Az elmúlt években Novák Katalin intézte a programot, de mivel köztársasági elnök lett, az a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumnál maradt.
  • A köztársasági elnök szerelemprojektjét, a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot így kiszervezték egy, a köztársasági elnök által februárban alapított alapítványhoz, és rögtön közel 200 millió forinttal több is jutott nekik.
  • A meghívásos rendszerben 50 milliót kapott a Böszörmény-Nagy Gergely vezette Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és 30 milliót az általa alapított Brain Bar „jövőfesztivál” is.

„Vártuk, vártuk a pályázatokat, aztán amikor szeptember elején végre megjelentek, döbbenten láttuk, hogy ami tavaly még nyílt volt, idénre már meghívásos lett, a pár millió forintot, amit tavaly nyertünk, idén nem kapjuk meg. Aztán elkezdtük nézegetni a többi kiírást, és kiderült, hogy alig maradt már olyan, ami nem előre meghatározott” – mesélte a 2023-as Nemzeti Tehetség Programról (NTP) egy civil szervezet alkalmazottja pár hete.

A Nemzeti Tehetség Program létrehozásáról az Országgyűlés még 2008-ban döntött ötpárti konszenzussal, akkor húsz évre határoztak meg kiemelt feladatokat a tehetséggondozás területén, de a program igazából az elmúlt pár évben kapott lendületet, mióta Novák Katalin, első körben államtitkárként, szárnyai alá vette a kezdeményezést.

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Stipendium Peregrinum ösztöndíjak átadásán a Sándor-palotában 2023. augusztus 15-én
photo_camera Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Stipendium Peregrinum ösztöndíjak átadásán a Sándor-palotában 2023. augusztus 15-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.