Októberben 223 milliárdos hiányt termelt az állam, átlépte az eredetileg tervezett deficitcélt

gazdaság
2023 november 09., 10:17

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. Az eredeti – úgy értve eredetinek, hogy a tavaly nyáron rendeletileg megalkotott, ősszel rendeletileg módosított, majd idén tavasszal törvényben átírt – költségvetésben egész évre 3400 milliárdos hiány szerepelt, azt tehát már októberre 2,5 százalékkal átlépték. Igaz, a PM a szeptemberi felülvizsgálat után október 3-án átírta az idei büdzsét, nagyjából 900 milliárd forinttal megemelve a hiánycélt.

A gyorsjelentés nem részletezi, de ez azt jelenti, hogy a múlt hónapban 222,7 milliárdos deficitet produkált az államháztartás, ami az enyhén pozitív szeptember után nagyon csúnya eredmény. Igaz, nem kirívóan csúnya: bár tavaly az októbert nagyjából 100 milliárdos plusszal zárta az állam, 2021 októberében még csaknem ötszázmilliárdos volt a mínusza.

link Forrás

A PM gyorsjelentése szerint a központi költségvetés hiánya 3509,7 milliárd forint lett tíz hónap alatt. Az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárd forintos hiányt produkáltak október végéig.

A minisztérium azt is közölte: az első tíz hónapban a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki. Tavaly október végéig erre a célra 165 milliárd forintot fizetett ki az állam.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 576 milliárd forintot fordítottak október végéig. Ez 88,4 milliárd forinttal haladta meg a 2022 első tíz hónapjában ilyen célú kiadást, ami arányaiban 18,1 százalékos növekedést jelent.

A PM azt is közölte: a rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október végéig

az uniós kiadások 2151,2 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1191,5 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 4724,3 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1893,1 milliárd forintot költött az állam október végéig. Hogy ez mennyivel nagyobb a tavalyinál, azt nem közölték.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 16,7 százalékkal magasabban teljesültek a gyorsjelentés szerint. Azt, hogy ezen belül melyik adónem mennyivel teljesített alul és felül – például mi történt az áfával –, a két hét múlva megjelenő részletes adatokból tudjuk meg. Az viszont biztos, hogy