Tényleg kérte a belügyminisztériumi viharkár bejelentője, hogy ne zavarják Pintér Sándort szirénával a katasztrófavédelmisek, de a tűzoltók megkülönböztető jelzéssel mentek ki a minisztériumhoz

POLITIKA
2023 november 11., 12:15

Reagált a katasztrófavédelem Szemző Áron momentumos politikus pénteki posztjára. Szemző azt a riasztási naplót mutatta be, amit a Kataszrófavédelem rögzített. Eszerint pénteken bejelentés érkezett, hogy a Belügyminisztérium épületén kb. 8 méter magasan kimozdult egy homlokzati elem. A riasztási lapon az is szerepel, hogy a viharkárhoz vonuló egység

délután egy óra körül menjen a Belügyminisztériumhoz, sziréna nélkül, „hogy a Belügyminisztert ne zavarják meg.”

Szemző azt is hozzátette, hogy „Magyarországon fontosabb a belügyminiszter nyugalma, mint a szakszerű mentés”, illetve „botrányos, hogy egy olyan urambátyám országban élünk, ahol a tűzoltók sem végezhetik a dolgukat, a műszaki mentést szabályszerűen, mert esetleg a miniszter fülét bántja a sziréna”.

link Forrás

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye nem cáfolja, hogy volt ilyen megjegyzés az adatlapon, de azt állítják, hogy a tűzoltók megkülönböztető fény- és hangjelzéssel érkeztek ki a Belügyminisztériumhoz.

Részletesen ez így szerepel: „a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz 9 óra 58 perckor érkezett a bejelentést rögzítő adatlap a 112-es Hivásfogadó Központból, amelynek tartalma szerint a bejelentő jelezte, hogy a Belügyminisztérium homlokzatán, nyolc méter magasan egy homlokzati elem kimozdult, és kérte, hogy a helyszínre 13 óra körül a Belügyminiszter Úr zavarása nélkül vonuljanak ki.

Az adatlapon szereplő bejelentőt a fővárosi ügyeletes visszahívta és tájékoztatta, hogy a riasztást a műszaki mentések végrehajtására vonatkozó eljárásrendnek megfelelően hajtják végre.

Ezek után 10 óra 3 perckor riasztotta az V. kerületi tűzoltókat, akik megkülönböztető fény- és hangjelzéssel 10 óra 10 perckor érkeztek ki a helyszínre. A felderítés után magasból mentő tűzoltójárművet kértek a helyszínre, amely 10 óra 25 perckor érkezett meg. Megállapították, hogy az egyik első emeleti ablak tokozása lazult meg és fakerete lógott”. 11 óra 6 percre megoldották a problémát.

Azt is írják, hogy „a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság a hivatásos katasztrófavédelmi szerv jó hírnevének megsértése miatt a szükséges jogi lépéseket megteszi.”

A Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt Valótlanságot állított a Momentum címmel. Ebben röviden összefoglalják ugyanazt, mint amit a Katasztrófavédelem, bár kimaradt belőle, hogy a bejelentő kérte, ne zavarják Pintér munkáját, és megjegyezik, hogy használtak megkülönböztető jelzést.