Újszülötteket evakuálna Izrael egy gázai kórházból

háború
2023 november 12., 06:43

Elmondása szerint az izraeli hadsereg készen áll, hogy újszülött gyermekeket evakuáljon a Gázai övezet legnagyobb kórházából. A kórházban a palesztin hatóságok szerint két újszülött is meghalt már, többen - nagyjából negyvenöten - pedig kockázatos körülmények között vannak, miután az intézmény kifogyott az üzemanyagból.

photo_camera Az Al Shifa kórház pénteken. Fotó: KHADER AL ZANOUN/AFP

Izrael korábban figyelmeztette az észak-gázai kórházakban menedéket keresőket, hogy evakuálják az épületeket, mivel Izrael szerint a Hamász fegyveresei parancsnoki központokat helyeztek el az intézmények alatt. A Hamász tagadja, hogy ilyen módon használnák a kórházakat. A palesztin vezetés szerint az izraeli bombázás kockázatossá teszi, a betegek elmozdítását.

„Felvettük a kapcsolatot a Vöröskereszttel, és közöltük velük, hogy kifogyott a víz, az oxigén, az üzemanyag, a minden” - mondta Abu Salmiya, az Al Shifa kórháza igazgatója, és hozzátette, hogy „Ha a megszálló erők a világ bármely, a Gázai övezetnél biztonságosabb pontjára akarják evakuálni a sebesülteket, nem vagyunk ellene.”

A humanitárius helyzet súlyosbodásával a gázai határhatóság közölte, hogy az egyiptomi határon a pénteki lezárás után vasárnap újra megnyitják a rafahi átkelőt az útlevéllel rendelkezők számára. Az Egészségügyi Világszervezet „súlyos aggodalmának” adott hangot a kórházban rekedtek biztonsága miatt. A szervezet közölte, hogy megszakadt a kapcsolat a kórház irányításával.

A Hamász közlései szerint az elmúlt 48 órában több mint 160 izraeli katonai célpontot semmisített meg Gázában, köztük több mint 25 járművet. Izrael közlései szerint 46 katonájuk halt meg a gázai szárazföldi hadműveletek megkezdése óta. Egy izraeli katonai szóvivő szerint a Hamász elvesztette az ellenőrzést az övezet északi része felett.

Palesztin tisztviselők pénteken közölték, hogy október 7-e óta több mint tizenegyezer gázai lakos vesztette életét a légi és tüzérségi csapásokban. (Reuters)