A Fidesznél nem merült fel a választási csalás gyanúja, a Gattyán- és a Gődény-pártoknál igen

belföld
2023 november 13., 16:45

A Gődény György nevéről ismert Normális Élet Pártja (NÉP) részéről 1 főt okirat-hamisítás, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom részéről 2 főt választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság – derült ki Rétvári Bence belügyi államtitkár egy írásbeli válaszából.

photo_camera Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A 2022-es országgyűlési választások kapcsán 37 személyt hallgattak ki tanúként Teréz- és Erzsébetvárosban. Ez a DK-s Oláh Lajos kérdéseire derült ki, aki a két városrészben felmerült választási csalásról kérdezte a belügyet.

Rétvári azt írta, továbbra is nyomoznak az egyes ajánlók egyik szervezettől másik jelölő szervezethez kerülésének ügyében. A NÉP és a Megoldás esetében hallgattak ki 3 személy gyanúsítottként, a Munkáspárt esetében még nyomoznak. A Fidesz-KDNP ajánlóívein azonban nem találtak hamis aláírást. Azzal kapcsolatban is nyomoznak, hogy a Munkáspárt szerezhetett-e megtévesztéssel aláírásokat.

A Megoldás ívein 15, a NÉP-én 40, a Munkáspárt-Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalomén 9 aláírásnál állapították meg, hogy nem a név tulajdonosától származnak.