Külügyminiszterként tér vissza a brit politikába David Cameron

külföld
2023 november 13., 10:30

David Cameron volt miniszterelnök lesz Rishi Sunak új külügyminisztere. Cameron 2016-ban mondott le, miután pártja elveszítette a Brexit-népszavazást.

David Cameron akkori brit miniszterelnök lemond a Brexit-népszavazás után 2016. június 24-én.
photo_camera Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Sunak jelentősen átalakítja a kormányát, hétfő délelőtt kirúgta Suella Braverman belügyminisztert, a párt egyik kulcsfiguráját. A múlt héten Braverman szembeszállt Sunakkal, amikor keményebb fellépést szeretett volna látni a palesztinbarát tüntetésekkel szemben. Helyét a korábbi külügyminiszter, James Cleverly veszi át.

Cameron a kinevezését követő nyilatkozatában közölte, hogy az Egyesült Királyság ki fog állni szövetségesei mellett, megerősíti partnerkapcsolatait, és gondoskodik arról, hogy hallassák a hangjukat. „Bár egyes döntésekkel nem értettem egyet, számomra egyértelmű, hogy Rishi Sunak erős és rátermett miniszterelnök, aki példamutató vezető ezekben nehéz időkben” – mondta Cameron, hozzátéve, hogy segíteni akar Sunaknak abban, hogy megteremtse a szükséges biztonságot és jólétet.

Cameron az 1970-es évek óta az első miniszterelnök, aki egy későbbi kormányban is helyet kap, akkor Alec Douglas-Home-ot nevezte ki külügyminiszternek Edward Heath. Bár mindketten a tory párt centrista vonalát képviselik, Sunak és Cameron a 2016-os Brexit-népszavazáson ellentétes oldalon kampányoltak, Cameron pedig nemrégiben kritikusan nyilatkozott a miniszterelnökről.

(Via Politico)