Szijjártó: Josep Borrell mindig késik, a bencés gimnáziumban megismerkedett volna a térképtartóval

POLITIKA
2023 november 13., 17:57

Megint a kormánypárti sajtónak tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben Szijjártó Péter, az EU-s külügyminiszterek tanácskozásának szünetében, de most a közvetítés Facebook live-ja korábban indult, a hangot sem keverték le, így érdekes dolgok derültek ki, mit gondol a magyar külügyminiszter a kollégáiról – írja a HVG.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP

A lap szerint Szijjártó Péter leginkább arra panaszkodott, hogy a megengedett 3 percnél egyesek tovább beszélnek, a külügyi főképviselő meg mindig elkésik, és van olyan miniszter, aki tíz percnél is hosszabb felszólalással véteti észre magát.

„Egyes kollégák, hol kisebb, hol nagyobb országok képviselői, mikor már két számjegynél sem tudnak leállni, mert hatalmas tudás van a birtokukban, és úgy érzik, úgy igazságos, hogy azt nekünk átadják” – mondta Szijjártó, aki ezt tiszteletlenségnek nevezte.

Azt mondta, eddig már kb. ötször tette szóvá az üléseket vezető Josep Borrell külügyi főképviselőnél, hogy időben kellene kezdeni a tanácskozásokat, Szijjártó szerint ugyanis a katalán Borrell mindig késik 20-30-40 percet.

Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője
photo_camera Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője Fotó: JOHN THYS/AFP

Szijjártó Péter ezután azt mondta:

„Értem én a mediterrán életstílust, meg hogy spanyol, meg nem tudom, micsoda, na de akkor is, […] bencés gimnáziumban nem sokáig tudta volna magát tartani, lett volna megismerkedés a térképtartóval.”