Húsz magyar katonát küld Irakba a kormány

honvédség
2023 november 15., 06:38
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a hódmezõvásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a hódmezõvásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Katonai kontingenst küld Irakba a kormány, hogy részt vegyen az Iszlám Állammal szemben zajló, az iraki kormány ENSZ tagállamokhoz intézett felkérésére indított hadműveletekben. Ez derült ki abból a határozati javaslatból, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyújtott be kedd késő este a kormány nevében.

A határozat szövege szerint a Magyar Honvédség a „terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatok” ellátására alkalmas, (...) „a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztat” majd Irakban, egészen 2025. december 31-ig.

A kontingens 20 főt számlál, váltási időszakban 40-et.

A határozat szövege szerint a kormány az ENSZ BT-ben vállalt kötelezettségei és az iraki kormány ENSZ tagállamokhoz intézett felkérése nyomán, az Irakban élő keresztény és más vallási kisebbségek sérelmére elkövetett népirtás és más bűncselekmények megakadályozása érdekében, valamint az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében döntött a kontingens kiküldésről. (hvg.hu)