Keddre ígérte a Fidesz, mégsem nyújtották még be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot

POLITIKA
2023 november 15., 05:52
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy kedden a Fidesz benyújtja a hetek, sőt hónapok óta lebegtetett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot.

A csomag lényege az eddigi nyilatkozatok alapján az, hogy valamilyen módon – egyelőre ismeretlen körben és módszerrel - kontroll alá vonja vagy büntesse a kormánytól független politikai és civil szereplők külföldről érkező támogatásait.

A törvény szövege kedden nem jelent meg a Parlament honlapján. A Fidesz számos javaslatot beterjesztett, többek között a digitális állampolgárság megteremtéséről és Navracsics Tibor régi-új minisztériumáról szóló javaslatot is, de a szuverenitásvédelmi törvénycsomag nem volt köztük.

A csomagról Rogán Antal kommunikációs miniszter keddi meghallgatásán azt mondta, hogy az számára „személyesen is fontos.” A meghallgatás után kérdésre válaszolva a miniszter azt nyilatkozta, hogy kifejezetten fontosnak tartja a kérdéskörben a Btk. szigorítását is.

A szuverenitásvédelmi törvényről hónapok óta beszélnek a kormánypárti politikusok. Hogy miként építette fel a Fidesz a törvény körüli narratívát, arról ebben a cikkben írtunk.