Kincses Gyula távozik a MOK éléről

Egészségügy
2023 november 15., 05:30
Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke
photo_camera Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Fotó: Kristóf Balázs/444

A szervezet Facebook-oldalán jelentette be Kincses Gyula, hogy nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki tisztségéért.

Kincses azt írja, négy célt határoztak meg, amikor négy évvel ezelőtt elfogadta az Újratervezés csoport felkérését, ezeket közt szerepelt a hivatás presztízsének megfelelő bér elérése és a hálapénz betiltása is.

Kincses szerint a két legfontosabbat teljesítették, írja, sikerült a MOK-ot a közélet és az egészségpolitika elismert szereplőjévé tenni.

„A szervezeti átalakításban is értünk el eredményeket, de egyrészt ez a munka koránt sincs kész, másrészt a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel.”

Kincses azt írja, az elnökség egységesen maradásra akarta bírni, de nem indul a november 25-i választáson. Szerinte olyan elnökre van szükség, aki „közelebb él a tagokhoz”, és folytatja a megkezdett munkát; továbbá akire „az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek, és magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik.”

Idén februárban a kormány hatalommal való visszaéléssel vádolta meg a MOK-ot, amiért tiltakozott az új ügyeleti rendszer ellen, mire válaszul az egészségügyért felelős Belügyminisztérium módosította a kamaráról szóló törvényt, és többek közt eltörölte az orvosi kamarai tagság kötelezettségének előírását. (24.hu)