1985 óta nem látott siker: pótselejtező nélkül leszünk ott egy nagy futballtornán

sport
2023 november 16., 19:02
  • Marco Rossi szövetségi kapitány 2021 után most is kivezette a válogatottat az Európa-bajnokságra, a válogatott Bulgária ellen 2-2-t játszott idegenben
  • A válogatott zsinórban harmadszor vesz részt Eb-n.
  • Rossi válogatottjában az igazi fordulatot egy vacakul sikerült cardiffi meccs jelentette, ami kis híján a kapitány lemondásához vezetett.
  • A labdaügyességnél fontosabb a futás és a harcolás - ha valaki csak az NB I.-ben játszik, de ilyen erényeket mutat, akkor válogatott lehet.
  • A mostani egyenesági kijutást az erőn felüli Nemzetek Ligája-szereplés alapozta meg.
  • Szoboszlai Dominik személyében igazi európai klasszisjátékosa van a válogatottnak, aki mindössze 22 évesen, éppen ebben a selejtezősorozatban lett a válogatott csapatkapitánya.

(A magyar válogatott egy fordulatos meccsen játszott 2-2-t Bulgáriával csütörtök este, az egyenlítő gól a 97. percben született, és ezzel kijutott az Európa-bajnokságra)

A mindent eldöntő, 1985. áprilisi bécsi osztrák-magyar vb-selejtező előtt Magyarországnak nyolc pontja volt, az egy meccsel kevesebbet játszó Ausztriának négy. Egy győzelemre volt a válogatott a csoportelsőségtől és a mexikói vébére való egyenesági kijutástól. Détáriék minden előzetes várakozást felülmúlva 3-0-ra nyertek a korábbi két vébén a nyolc közé jutott osztrákok otthonában. Ez volt talán az első idegenbeli magyar meccs, ahová tömegek utaztak el itthonról és az azóta lebontott Gerhard Hanappi Stadionban hangosabbak is voltak a hazai drukkereknél.

link Forrás

Harmincnyolc évet kellett várni arra, hogy a magyar válogatott ismét egyenes ágon, pótselejtező nélkül jusson ki egy nagy futballtornára, ezúttal a 2024-es Európa-bajnokságra.

A magyar válogatottnak az elmúlt évtizedekben nem volt erőssége a selejtezősorozat megvívása, és ez alól Marco Rossi 2018 óta tartó kapitánykodása sem volt kivétel. A változás nem köthető ehhez a selejtezősorozathoz, érdemes végignézni az egész, fájdalmas kudarcokkal is tarkított út kulcspillanatait.

Megváltoztak a válogatási elvek

A 2018-19-ben lejátszott 16 meccsen két igazán nagy győzelmet arattunk: a horvátokat és a walesieket 2-1-re vertük az Üllői úton. Az Eb-selejtezőkön mindössze a negyedik helyen végeztünk, ami semmivel sem lógott ki felfelé a korábbi évtizedekben megszokottaktól, sőt. Ennél lejjebb csak a 2008-as Eb-selejtezőkön zártunk, amikor Várhidi Pál szövetségi kapitány irányításával hatodik lett a válogatott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.