Bulgária-Magyarország 2-2

sport
2023 november 16., 17:06
  • Úgy volt, hogy Szófiában lesz.
  • Úgy volt, hogy Szófiában lesz, és zárt kapus.
  • Úgy volt, hogy Plovdivban lesz.
  • Hétfőn, sőt, még kedd reggel is úgy volt, hogy nem lesz Plovdivban. És akkor sehol sem.

Ehhez képest az is hír, hogy csütörtökön este magyar idő szerint hatkor megkezdődött a bolgár-magyar Eb-selejtező. Végül Szófiában, végül (szinte) üres stadion előtt. Az első félidőben a meccset felvezető bohózathoz méltó színvonalon.

Ha valami ennél is fontosabb történik még a meccsen – történhet, hiszen ha a válogatott nem veszít, kijut a 2024-es németországi Eb-re –, természetesen megírjuk, kövesse a meccs eseményeit velünk.

És csak tíz percnek kellett eltelnie, hogy történjen: Szoboszlai lőtt be egy jobboldali szabadrúgást, amiből Ádám Martin szerzett gólt, 0-1.

Ádám Martin Szófiában rúgott góljának őrül november 16-án.
photo_camera Ádám Martin gólöröme Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A meccset eddig is a magyar válogatott uralta, nem mondhatni, hogy semmiből jött a vezető gól.

20. perc: egy árulkodó adat a félidő feléhez közeledve: a kapura lövések száma 7:0 Magyarország javára (igaz, kaput csak az az egy gól talált).

Aztán a 24. percben megjött az első bolgár kapura lövés is. Az is kaput talált, sőt, gól lett: Spas Delev egy Lang Ádám lábán megpattanó lövéssel egyenlített, 1-1.

Megszakítjuk közvetítésünket egy rendkívül fontos közszolgálati információval: Szijjártó Péter külügyminiszter és szurkoló-gyám még délután közölte, hogy négy konzul segíti a magyar szurkolókat Szófiában. A meccs egyébként zárt kapus, ennek ellenére szórványosan felhangzik egy-egy Ria, ria, Hungária vagy Hajrá, magyarok!

Vissza a meccs tényleg fontos eseményeire: a 37. percben Valentin Antovnak sikerült sárga lapot érően belerúgnia Ádám Martinba, és miután már a 8. perc óta már volt egy sárgája, kiállították. Vagyis hosszabbításokkal együtt majdnem egy órát emberelőnyben játszhat a magyar csapat.

Két perccel később úgy tűnt, újabb bolgár játékost állítanak ki: a középpályás Ilia Gruev a kapura törő Botka felrúgásáért azonnal piros lappal büntették. A VAR azonban azt mutatta, hogy nem volt szabálytalanság, a pirosat visszavonta a játékvezető, sőt, Botka kapott egy sárgát műesésért (majd két perccel később Kerkez is, ugyanezért).

4 perc hosszabbítás után jött az üdítő szünet. Visszatérünk, hogy Hajdú B. Istvánt idézzük: lesz ez még jobb a második félidőben! Hát reménykedjünk.

Hét után néhány perccel elindult a második félidő, ha minden így megy tovább, bő háromnegyed óra múlva Magyarország Eb-résztvevő lesz. Még akkor is, ha ez a meccs eddig egy olyan családi kirándulásra emlékeztet, amit még kedden bejelentettek a szülők, a gyerekeknek akkor se volt hozzá kedvük, aztán hétvégére a szülőké is elment, szóval négy unott fapofa mászkál a Börzsönyben – ahol a négy huszonegy, a Börzsöny Szófia.

A második félidő magyar fölénnyel indult, de hát emberelőnyben ez elvárható is volt, a bolgárok szinte megtartani se tudták a labdát. Az 52. percben nagyon jó helyről, szinte a tizenhatosról lőhetett szabadrúgást Szoboszlai, de a labda mellé ment. Két perccel később Styles úgy pörgetett mellé a kapu torkából Szalai Attila beadása után, hogy a labda bedobásra ment.

Amúgy tudják, mi történik Bakuban? Azerbajdzsán a hatodik percben már 2-0-ra vezetett Svédország ellen, és bár az 58. perc óta emberhátrányban játszik, azóta is tartja a kétgólos előnyét. Mondjuk a csoport első két helyén álló belgákat és osztrákokat már egyik sem tudná beérni, bármilyen eredményeket érne el ma és az utolsó meccsen.

No de vissza Szófiába! Ahol az 58. percben Kerkez Milos összebaromkodott magának még egy sárgát, szóval húsz perc emberelőny után tíz a tíz ellen folytatjuk.

Oké, hogy két emberrel kevesebb van a pályán, de nem először tűnik fel, ami a 66. percben is: a kamera képkivágás szinte üres pályát mutat, egy-egy játék látszik a labda közelében. És nem azért, mert túlzottan rázoomoltak volna valakire.

photo_camera Fej fej mellett
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Azt még nem hallották, gondolom, ha ma lejátszották az afrikai vb-selejtezők első szakaszának első fordulóját. Egyiptom úgy nyert 6-0-ra Dzsibuti ellen, hogy Salah a 17. és a 69. perc között lőtt egy klasszikus mesternégyest. Pont annyi gólt, ahány kaput találó lövés ezen a meccsen eddig volt.

A 74. percben lehozták Ádám Martint, aki már tíz perccel korábban, egy hazaadás erejű bombával jelezte, hogy kissé kifulladt.

A 77. percben bolgár tizenegyest ad a játékvezető Szalai szabálytalansága után. A VAR nem szólt, hogy tévedett volna. A büntetőt Despodov belőtte, 2-1 Bulgáriának. Ha így marad, akkor még nem Eb-résztvevő a magyar válogatott.

A 82. percben újból Szoboszlai lőhetett szabadot, Naumov kapus szögletre ütötte. Három perccel később ismét, az elég csúnyán fölé ment.

Közben, újabb kis érdekesség, Azerbajdzsán emberhátrányban is lőtt egyet a svédeknek, így már 3-0-ra vezet, és mivel a 90+3. percben járnak, nem sarlatánság azt mondani, nyert is. Szófiában viszont tovább megy a kétségbeesett magyar küzdés az egyenlítésért. A játékvezető ezt azzal támogatja, hogy 6 perc hosszabbítást ítél.

És a 90+3. percben Szoboszlai majdnem megcsinálta, nagyon szépen tört kapura egy finom mozdulat után, de hiába került hatalmas gólhelyzetbe, a bolgár kapus védett. A 90+5. percben még egy szögletet kapott a magyar válogatott, Dibusz elindult a bolgár kapu felé, de a kispadról visszaküldték. A beívelt labdát bedobásra vágták ki a hazai védők.

Aztán a 90+7. percben jött még egy magyar szabadrúgás, és a Szoboszlai által beívelt labdát a bolgárok addigi legjobbja, Petkov saját kapujába fejelte.

Ezzel 2-2, folytatás nem is volt, a magyar válogatott kijutott a 2024-es Eb-re.

photo_camera Szoboszlai és Petkov, a 90+7. perc, és így a meccs két főszereplője
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA