A döntés nem érinti a bűnösség kérdését, magyarázta Novák Katalin, miután kegyelmet adott a Hunnia-per maradék három elítéltjének

belföld
2023 november 16., 17:51

Az államfői hivatal csütörtök délután közleményt adott ki az MTI-nek, amely megerősítette az MSZP-be nemrég visszatért Csintalan Sándor szavait, miszerint kegyelmet kaptak a Hunnia-per utolsó elítéltjei.

„Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön – miután a sértett Csintalan Sándor kegyelem iránti kérését meghallgatta – döntést hozott az úgynevezett Hunnia-ügy utolsó három érintettjének kegyelmi kérelméről”, írta az MTI a Sándor-palota közleménye nyomán. Hogy mi a döntés, annak megfejtését az olvasóra bízták:

„A szabadságvesztés felfüggesztéséről szóló döntés nem érinti a bűnösség kérdését. A közügyektől eltiltás vonatkozásában az államfő a kérelmek elutasításáról határozott.”

Szövegértés, emelt érettségi: igen, mindhárom elítélt szabadságvesztését elengedték a kegyelmi döntéssel.

Csintalan napközben azt mondta: levélben kért elnöki kegyelmet annak a három férfinak, akiket 15 év pereskedés után ítéltek el az összeveréséért. Szerinte az elhúzódó eljárás bőven elég büntetés volt az elkövetőknek, és nem szeretné, hogy a gyerekeik apa nélkül szenvedjenek. A levele után hívta be az elnöki palotába, és döntött a kegyelemről Novák.

Novák korábban már elnöki kegyelmet adott Budaházy Györgynek, akit a Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon 17 év fegyházra ítélt a Hunnia-perben. Az ügy több másik elítéltje is tavasszal kapott kegyelmet.

A bíróság egy korábbi, 2007-es döntése szerint a Budaházyhoz köthető szervezet verte össze egy mélygarázsban Csintalant, aki akkoriban a Hír Tv műsorvezetője volt.