Az erőszakos tüntetések és bírósági perek sorozata miatt a 13 elnökjelöltből 10 bojkottálja a szavazást

külföld
2023 november 16., 15:08

A 30 millió lakosú Madagaszkáron hetek óta tartó erőszakos tüntetések és bírósági perek sorozata után, feszült légkörben tartanak elnökválasztást, de a 13 elnökjelöltből 10 a szavazás bojkottjára szólította fel a szavazóit a héten, mert szerintük nem állnak fenn a tiszta és szabad választás feltételei.

A szavazásra jogosult 11 millió ember 27 375 szavazóhelyiségben adhatja le a szavazatát.

Az AP hírügynökség szerint azokban a körzetekben, ahol Andry Rajoelina jelenlegi elnököt, az Elszánt Fiatal Malgasok párt jelöltjét támogatják a legtöbben, folyamatosan érkeztek a szavazók, de ott, ahol valamelyik ellenzéki jelöltet, alacsony részvételről számoltak be a választási tisztségviselők.

Ellenzéki elnökjelöltek a választás ellen tüntetnek kedden.
photo_camera Ellenzéki elnökjelöltek a választás ellen tüntetnek kedden. Fotó: RIJASOLO/AFP

„Önöknek minden joguk megvan arra, hogy ne vegyenek részt a választáson, de a lakosságnak kötelessége és joga szavazni” – emlékeztette ellenfeleit Rajoelina, utalva arra, hogy törvénytelen a választópolgárokat a szavazás bojkottálására buzdítani.

Rajoelina két korábbi elnök szerint sem lehetne elnök, és a kizárását szerették volna elérni, mert 2014-ben francia állampolgárságot szerzett. De Rajoelina szerint azt még az alkotmány sem köti ki, hogy az államfői tisztséget csak olyan személy töltheti be, aki kizárólag madagaszkári állampolgár, utóbbitól pedig nem fosztotta őt meg senki.

Szerdán a sziget négy legnagyobb keresztény felekezetét tömörítő szervezet is bejelentette, hogy csatlakoznak a bojkottfelhíváshoz.

„A pártom által delegált megfigyelőket nem engedték be a szavazóhelyiségekbe, sem Antananarivóban, sem a partvidékeken” – közölte Siteny Randrianasoloniaiko, az ellenzék egyik jelöltje.

A 49 éves Rajoelina 2009-ben puccsal került az ország élére, majd öt évvel később lemondott az átmeneti hatóság vezetéséről, 2018-ban pedig az ország elnökévé választották.

Andry Rajoelina leadja a szavazatát
photo_camera Andry Rajoelina leadja a szavazatát Fotó: MAMYRAEL/AFP

A mostani választást megelőző hat hétben a rendőrség könnygázzal oszlatott fel békés ellenzéki tüntetéseket. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szerint a biztonsági erők „szükségtelen és aránytalan erőt” alkalmaztak, a hivatal a szólás- és gyülekezési szabadság tiszteletben tartására szólított fel.

Az előzetes eredményeket várhatóan november 24-én teszik közzé – mondta Soava Andriamarotafika, a központi választási bizottság szóvivője. Ha egyik jelölt sem szerez abszolút többséget az első fordulóban, akkor december 20-án második fordulót tartanak. (MTI)