Orbán szerint az ukránoknak nincsenek egyértelmű hadicéljai

POLITIKA
2023 november 17., 09:02

„Nagyon nehéz segíteni egy olyan országnak, amelynek nincsenek egyértelmű hadicéljai” – mondta Ukrajnáról szólva Orbán Viktor az amúgy a határon túli magyarságról szóló Magyar Állandó Értekezleten az RTL tudósítása szerint. A miniszterelnök szerint Kijev nem definiálta egyértelműen, hogy pontosan miért küzd.

Orbán Viktor miniszterelnök (k, szemben), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2), Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség állampolgársági ügyekért felelõs miniszteri biztosa (b), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j2) és Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára (j) a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a Várkert Bazárban 2023. november 17-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (k, szemben), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2), Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség állampolgársági ügyekért felelős miniszteri biztosa (b), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j2) és Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (j) a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a Várkert Bazárban 2023. november 17-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A határon túli magyarok helyzetéről szólva, valamint a szlovák választásra utalva azt mondta, hogy „amíg van etnikai alap, addig van értelme az arra épülő politizálásnak is”. Szerinte a kárpátaljai magyarság van a legrosszabb helyzetben, jelenleg ugyanis Magyarország nem tud semmit sem kínálni Ukrajnának, miután az ottani politikai vezetés olyan utat követ, amelyet Budapest nem tud támogatni.

Ukrajna szerinte folyamatosan vegzálja a kárpátaljaiakat. „Nem túlzó, ha azt mondom, hogy a Szovjetunióban jobb helyzetben voltak az ottani magyarok, mint most” – jegyezte meg.