Csak Demeter Szilárd pályázott saját posztjára, borítékolható a siker

KULTÚRA
2023 november 18., 10:08

Október közepi hír volt, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter pályázatot írt ki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói pozíciójára, amit 2018 óta tölt be Demeter Szilárd. Sokan azt gondolták, a pályázat kiírása arra utal, hogy Demeter elveszítette a miniszter bizalmát. Ő erre úgy reagált: „[A nerológia] tele van vágyvezérelt feltételezésekkel, aminek a következményeként olyan konteókat tudnak összeeszkábálni a függetlenobjektív médiamunkások, hogy még a laposföld-hívők is csak elismerően pislognak”, majd bejelentette, hogy pályázik az igazgatóságra.

És most már azt is lehet tudni, hogy egyedül ő jelentkezett saját posztjára. A Kulturális és Innovációs Minisztérium szombati közleménye szerint ugyanis a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői pozíciójára kiírt pályázati felhívás csütörtök délutáni határidejének lejártáig „a vezetői posztra egyetlen pályázat érkezett, benyújtója Demeter Szilárd Csaba.” Aki, bár ez nincs benne a közleményben, a munkáját korábban úgy foglalta össze, hogy „bementem a homokozóba, szétrúgtam a várukat, elvettem a kisvödröt és a lapátot. És azt mondtam, hogy »na, gyertek ki a hóra! Beszéljük meg!«”

A 2024 elejétől érvényes megbízatásának sorsa innentől kezdve tehát legalább annyira izgalmas kérdés, mint az, hogy Orbán Viktort megválasztja-e a Fidesz szombati kongresszusa pártelnöknek.